içinde ,

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz

Ünlü Oyuncu Çetin Altay ile Sinema Üzerine

Çetin Altay Kimdir? Ünlü Sinema Oyuncusu Çetin Altay Dergio Hakkında Ne Düşünüyor?

Komedi dünyasının ünlü isimlerinden Çetin Altay, Dergio okuyucuları için sorularımıza yanıt verdi. Röportajımızda kendisi ile ilgili bilgileri bulacaksınız. Fakat başlamadan önce hakkında biraz bilgi vermek istiyorum.

1993 yılında Gerçek Kesit adlı televizyon dizisi ile ekranlara çıktı. Öncesinde Leman Dergisi’nde uzun bir dönem senaristlik yaptı. Tek başına düzenlediği stand up gösterileri ile ilk kez seyirci karşısına çıkmaya başladı. Mükemmel enerjisi ile seyirci tarafından çok sevildi. Bir dönem dijital ortamda dizi ve klipleri mizahi bir şekilde anlatan videolar çekti. Ömer Faruk Solak ile bir fındık reklamında oynamışlığı bile var.

Oynadığı bir çok dizi ve film karakterinin içerisinde başarı ile canlandırdığı Karadenizli bir karakter olan Oflu Hoca karakteri ile akıllarda uzun bir süre yer edinmeyi başarmıştır.

Bitmek bilmeyen enerjisi, tavrı ve tarzı ile insanların yüzünde oluşturduğu gülümseme ile çok başarılı bir oyuncu olan Çetin Altay’a tüm Dergio okuyucuları adına teşekkürlerimi sunmak istiyorum.

Biz sorduk Çetin Altay kırmadı cevapladı.

Baştan sona keyifle okuyacağınız bir röportaj sizleri bekliyor. Başlayalım o halde.

Çetin Altay kimdir kendinizden bahsedebilir misiniz?

1977 senesinde İstanbul’da doğmuş Trabzonlu bir kardeşinizim. 25 yıldır tiyatro ve sinemayla uğraşan komedyen, bu ülkede mizah yapan birisiyim. Çok dallı budaklı da anlatmak istemiyorum kendimi. Çetin Altay ismi söylendiği zaman aklınıza gülmek gelsin, eğlenmek gelsin, yıllardır da bunun için uğraşan bir insanım.

Oyunculuk çocukluk hayaliniz mi? Oyuncu olmaya nasıl karar verdiniz? Oyuncu olmasaydınız ne olurdunuz?

Oyunculuk çocukluk hayalim değildi belki. Fakat ortaokul yıllarında içimize girmeye başladı. Bizim okula ilk Altan Erbulak tiyatrosu gelmişti. Onu izlediğimde “vay be” dedim ne enteresan bir şeymiş, yani ne güzelmiş. Biz de zaten sınıfın kurtlusuyduk. Sonrasında orada beynimize girmeye başlamış.

Mühendis ya da pilot olmayı düşünüyordum. Sonrasında gelişen zaman içerisinde eğitimini alıp oyuncu oldum. Çocukluk hayalimdi denemez ama o dönemlerde içimize işlemiş bir şeydi yani. Çocukluktan aklımıza girmiş diyebilirim.

Oyunculukta yetenek mi daha önemli disiplinli çalışmak mı?

İkisi de çok önemli yetenekli olmanız lazım, disiplin hayatın her alanında önemli olan bir şey. İş yapıyorsanız disiplin kesinlikle olması lazım. Bugün bir spor da yapıyorsanız, diyet de yapıyorsanız disiplin şart. Dolayısıyla ikisinin de olması lazım bir insanın üzerinde.

En çok Karadeniz filmleri ile akıllarda kaldınız.  Farklı tarz filmlerde oynadınız mı? Gelecekte farklı türlerde oynamak ister misiniz?

Benim 60 tane hatta 60’tan fazla sinema filmim var. Bunlardan 5 tanesi Karadeniz filmidir. Geri kalanında farklı tipler, farklı karakterler ve farklı yöresel diller kullandığım oldu. Bunların içinde en akılda kalanlardır dersek, yanlış olmaz. Bundan hiçbir şekilde rahatsızlık duymam. Keşke 5000 tane çeksem Karadeniz filmi. Dolayısıyla benim başka filmlerim var ve bundan sonrasında da olacak. Görüşmelerim arasında da var. Başka karakterler başka yöreler, hatta drama denemeleri gibi. Karadenizden başka filmlerim de mevcut ama akılda kalanlar onlardır diyebiliriz

Son zamanlarda televizyon ve sinemalarda hep aynı yapımlar var, güzel kadınlar yakışıklı erkekler… Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bu hep vardı. Önceden beri vardı. Şimdi şöyle bir durum var bizim oyuncularımız da buna dikkat etmiyor. Tabii ki güzellikleri ön planda. Eyvallah ben de bir şey diyemem kişisel tercihtir. Fakat böyle çok botokslu kızlarımız ablalarımız, eski tiyatrocularımızdan da yakışıklı delikanlı kardeşlerimizden de çok var. Dolayısıyla her role gitmiyorlar. Bir köylü adamını, köylü abisini, köylü annesini şehirli bir anneyi başka biri oynadığında çok sırıtıyor. Yapay geliyor. Seyirciye de öyle geliyor. Seyirci artık eskisi gibi izlemiyor başka bir gözle izliyor. Konular birbirine çok yakın oluyor. Çok basit tarafından bakıyorlar yeni bir şey üretelim demiyorlar. Dolayısıyla ondan böyle çok sıkışmış gibi duruyor her şey bir de bu fiziki özelliklere dikkat edilirse çok başka bir yere gidecek iş.

Peki sizce oyunculukta görsellik bu kadar önemli mi?

Tabii ki görsellik önemli. Fakat görsellikte sizin fiziki görünümünüzü çok değiştirecek hatta mimiklerinizi mimik yapmaya engel olacak şekilde estetikler ve takviye bir şeyler yaptırıyorsanız kesinlikle çok yanlış. Seyirci de yemiyor. Yüze de yakışmıyor. Ama tabii ki dış görünüm önemli. Komedyenlik de evet belki her şey yer. Ama onu da çok disiplinli çok iyi bir şekilde punduna uydurup yaparsanız fakat her zaman olamayabiliyor. Kesinlikle dış görünüş önemli fakat doğal yollarla o dış görünüşe dikkat etmeli.

Genç neslin kurduğu Dergio hakkında neler düşünüyorsunuz?

Genç nesil ile ilgili güzel şeyler düşünüyorum. Fakat o genç neslin içerisinde bazen gördüğümüz genç kardeşlerimiz beni umutsuzluğa götürüyor. Bazıları çok terelelli, bazıları da çok zeki, çok umut verici inanılmaz. Kendimizi teslim edeceğimiz bırakacağımız geleceğimiz diyecek şekilde. Genellikle çoğunluk bu şekilde herhalde. Ben kendi çocuğumdan da biliyorum çok zeki bir nesil geliyor biz iyi yetiştirelim yeter ki. Başarılar diliyorum Dergio’ya da. İnşallah çok daha sık görüşürüz. Hepinize başarılar diliyorum. Selamlar.

Editör: Oğuz Yılmaz – 26.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Katılımcı

Şüra Akgüneş tarafından yazıldı

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Diren! (Suffragette)

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Restore Ettiği Bukeleon Sarayı Kazı Çalışmaları