içinde

Yüzyılın İcadı Kağıdı Kim, Ne Zaman İcat Etti?

Kağıt bilginin nesilden nesle aktarılarak bilim, kültür vb şeylerin gelişmesine katkı sağlayan bir icattır. Kağıdın kim tarafından, ne zaman niçin icat ettiğinden bahsetmeden önce kağıdın nasıl yapıldığıyla ilgili tarihi bir yolculuğa çıkalım.

Kağıttan Önce;

Kağıt icat edilmediği zaman insanlar mağara duvarlarına resimler ve semboller çiziyorlardı. Mağaralardan yazı yazmanın yanında taş, ağaç kabukları, hayvan kemiklerini de kullandılar.Gelelim ilk yazılı metin (levha) nedir? 5000 yıl önceye ait  ilk yazılı metin (levha) Mezopotamya’da kil tablet üzerine kazınmış halde bulundu.

İlk kil tabletten sonra içinde ipek ve bambu kumaşlar kamışlar kullanılmış. Bambu ve ipek kil tablette göre daha hafif ve kullanışlı ama bunun kullanışlılık yanında bir sorunu vardı Çin yazısının dik yazılmasına neden oldu.

Mısırlılar ise papirüs ruloları adı verilen rulolara yazdı. Papirüs ruloları nedir derseniz; papirüs ruloları, papirüs bitkisinin gövdesinin iç kısmında bulanan süngerimsi kısımdan yapılıyor. Bu süngerimsi kısımı çıkardıktan sonra ince ince şerit halinde kesilip bu şeritleri üst üste koyup kurutup kullanılıyor.

Avrupa ise yazı yazmak için hayvan derilerinden yapılan parşömen adı verilen bir madde kullanıyordu.

Gelelim kağıdın ilk kim tarafından icat edildiğine: Kağıda dair en eski kalıntı Tibet’te bulunmuş ama kim tarafından yapıldığı belli değil ama MS 105 yılında kendi kağıt yapma tekniğini geliştiren Çinli saray görevlisi olarak çalışan T’sai Lun yapmıştır ve kağıdın mucidi olabileceği öne sürülüyor. Peki T’sai Lun geliştirdiği teknik neydi? T’sai Lun dut ağacının kabuğunu küllü su ile kaynatıp dövüp hamur haline gelene kadar yoğuruyordu. Ardından hamur, kalburun üzerinde yayıp sıkıştırarak içindeki suyu süzdükten sonra kurutuyordu.

Peki günümüzde kağıt nasıl yapılıyor? T’sai Lun’dan çok farklı bir şekilde kağıt yapılmıyor aslında. Öncelikle bitki liflerinden hamur yapılıyor sonra nemli bir tabaka elde etmek için süzgeçten geçiliyor ve ardından preslenip kurutuluyor. En önemli temel fark günümüzde çoğunlukla kurutma vb işler makine ile yapılması.

Bu yazımı okuduğunuz için teşekkürler.

Editör: Astropower – 31.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Katılımcı

oyun manyagı tarafından yazıldı

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Mevsim Anomalilerinin Sebebi: Depremler

    Feminizm Destekçisi Şarkılar