içinde ,

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı

Kahve Severler İçin En Sağlıklı Seçim: Üçüncü Nesil Kahve ☕

Üçüncü Nesil Kahve, kahve pazarlamasında yüksek kaliteyi vurgulayan bir harekettir. Fasulyeler tipik olarak bireysel çiftliklerden elde edilir ve kendine özgü lezzetlerini ortaya çıkarmak için daha hafif kavrulur. Terim 1999’da icat edilmiş olmasına rağmen, yaklaşım 1970’lerde Coffee Connection gibi kavurma makineleriyle ortaya çıkmıştır.

“Üçüncü nesil/dalga kahve” terimi genellikle ismi 2003 tarihli bir makalede kullanan ve feminizmin üç dalgasını ima eden kahve uzmanı Trish Rothgeb’e atfedilir. Bununla birlikte, özel kahve öncüsü Timothy Castle bu terimi 1999’da zaten kullanmıştı. Ana akım medyada ilk kez 2005’te Ulusal Halk Radyosu’nun barista yarışmalarıyla ilgili bir makalesinde bahsedildi.

Kahvenin ilk dalgasında, kahve tüketicileri genellikle menşe veya içecek türüne göre farklılaşmadı. Hazır kahve, bakkal konservesi ve akşam kahvesi, birinci dalga kahvenin ayırt edici özellikleriydi. İlk dalga kahve, düşük fiyat ve tutarlı tada odaklanır. Birçok restoran ücretsiz doldurma teklif etti.

Kahvenin ikinci dalgası genellikle, 1960’ların sonlarında, menşe ülkeleri ve onların imzası olan koyu kavrulmuş profillerini vurgulamaya odaklanarak zanaatkar kaynak sağlamaya, kavurmaya ve harmanlamaya başlayan Peet’s Coffee & Tea of Berkeley, California’ya atfedilir. Peet’s Coffee, Seattle, Washington’daki Starbucks’ın kurucularına ilham verdi. İkinci dalga kahve, genel bir fincan kahvenin ötesinde, kahve tüketimine farklı menşe ülkeleri kavramını getirdi. Kolombiyalı kahve üreticileri ve Brezilya’dan kahve üreticileri arasındaki pazar rekabeti tarafından büyük ölçüde körüklendi. 1960’lar boyunca kahve kavurucuları, kahvelerin hangi ülkeden geldiğine bağlı olarak değişen lezzet özelliklerini vurguladı. Bazı menşe ülkeler kahve tutkunları ve profesyoneller arasında ödüllendirilirken, dünyanın tropik bölgedeki ülkelerde yetiştirilen yüksek irtifalarda yetiştirilen Arabica kahvesi üretimi, her ülkenin ilginç ve arzu edilen özel lezzet profillerine sahip olması nedeniyle aranır hale geldi. İkinci kahve dalgası, menşe ülkeye ek olarak, kahve bazlı içecekleri daha geniş kahve tüketen dünyaya, özellikle de İtalya’da geleneksel olarak espresso ile yapılan içeceklere tanıttı.

Üçüncü dalga kahve, kahve çekirdeklerini zanaatkar bir içerik olarak ele alır ve demlenmiş kahvedeki lezzeti aktarmaya çalışır.

Üçüncü dalga kahve genellikle, ya özel kalitedeki yeşil (çiğ ve kavrulmamış) kahve çekirdekleri (ticari sınıf kahveden farklı) ya da yüksek kaliteli ve zanaatlı özel kahve içecekleri anlamına gelen ‘özel kahve’ kavramıyla ilişkilendirilir. Bu tür kahveler V60 isimli bir özel kahve makinesiyle demlenebiliyor.

V60, son yıllarda giderek daha popüler hale geldi. İnanılmaz derecede net tatlar ve aromalar sunarak kahve severlerin kahvelerindeki en ince notaların bile keyfini çıkarmasını sağlar. Bu nedenle V60, özel kahvelerin favori demleme yöntemlerinden biridir. 3 dakika içinde inanılmaz lezzetli bir kahve demleyebilirsiniz.

V60 Kahve Dripper (V60 Kahve Makinesi olarak da anılır) Hario tarafından yapılmıştır. Adı, cihazın şeklinden kaynaklanmaktadır. 60 derecelik açılarla “V” şeklindedir. İç taraflar ayrıca, demleme yöntemi sırasında hava akışına yardımcı olan iç sırtlara sahiptir. V şekline filtre kağıdı yerleştirilir ve filtre kağıdının içine kahve telvesi yerleştirilir. Demlenmiş kahve daha sonra fincanınıza damlar ve harika bir kahve sunar. Seramik, plastik, cam ve metal tarzlarda gelirler ve her bütçeye veya amaca uygun bir çözüm sunarlar. Bakır gibi belirli malzemeler, V60 tarafından daha fazla ısı tutulduğundan daha iyi demlenme ile ilişkilendirilir. Plastik V60 gibi diğerleri, ısı tutmayı desteklemekten ziyade seyahat eden baristaya daha çok uyacak şekilde tasarlanmıştır.

Çeşitli coffee & roastery isimli mekanlarda ve her yıl düzenlenen kahve festivallerinde 3.nesil kahveyi deneyebilirsiniz. Üçüncü nesil kahvenin en iyi yanı, tamamen doğal kahve tohumlarıyla demlendiği için daha sağlıklı olmasıdır.

Editör: Yusuf Alper EVCİL – 29.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Astropower tarafından yazıldı

TestçiMakale YazarıListe UstasıYorumcuVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Doğu Yücel’den Kimdir Bu Mitat Karaman?

    Probiyotik mi, Prebiyotik mi?