içinde

Küpe, Piercing, Dövme ve Ötesi

Bugünkü konumuz insanların vücutlarına taktıkları veya yaptırdıkları bir takım objeler.

Bunlardan ilki küpe: küpenin tarihçesi neredeyse ilk insana kadar dayanıyor, erkeklerin küpe takma merakı Osmanlı’da padişahlara bile yansımış, Yavuz Sultan Selim’in küpe taktığı bilinir. Aslında küpe kulak memesine takıldığı için uzun yıllar bir sakınca bir sorun çıkmadığı görülmektedir. Ancak dövme ve piercing öyle değil, insan sağlığını etkileyecek çok önemli sorunlara yol açabilecek sonuçları itibariyle vahim bir durum. Tıpkı ‘vücudu güzelleştiriyorum’ diye aşırı kas yüklemek gibi. Kas yüklenmiş vücutların ileri ki yıllarda ne tür sorunlar çıkaracağını, oluşan hastalıkları; gördük görüyoruz. Önümüzde genç yaşta kaybettiğimiz bir Naim Süleymanoğlu örneği var.

Temel sebebi  toplumda öne çıkmak, farkındalık oluşturmak, güçlü ve süslü görünmek için yapılan dövme ve piercing hemen olmasa da, ileri ki yıllarda ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirmektedir. Vücudunun bir yerini beğenmeyen veya beğendiği bir yerini öne çıkarmak isteyen, dövme veya piercing yaparak bunu ödünlemeye çalışmaktadır. Psikiyatristiler bunların sebeplerini çeşitli şekillerde analiz etmişlerdir. Kimi aşkını, kimi nefretini kazıtıyor bedenine… Geçici bir duygu durumunu kalıcı kıldığının farkında bile olmadan.

Hiçbir şeyi sebepsiz yere yapmıyoruz. Attığımız her adımın, verdiğimiz her kararın iç dünyamızda bir karşılığı var. Dövme ve piercing yaptırma arzusunun da öyle. Dövmenin ve piercingin genel amacı dışarıdan bakıldığında estetik ya da süslenme olarak görünse de bilinç altında sosyo-psikolojik nedenlerde yatmaktadır. Konu buradan ötesi tıbbın ve psikiyatrinin konusudur. Ancak çocuğunuz dövme veya piercing yaptırmaya kalkarsa şu analizi mutlaka yapınız, eğer çocuğunuz dövme ve piercing yaptırmak istiyorsa anne ve babalar şunlara dikkat etmeli:

1. Çocuğunuzun dövme hakkındaki bilgilerini alın. Ne yaptırmak istediği, vücudunda nereye yaptırmak istediğini sorun.

2. Dövmenin vücuttan silinmesinin zor olduğunu anlatarak bilgi verin.

3. Verdiği kararı daha sonra tekrar konuşmak istediğinizi söyleyin.

Eğer konuştuğunuzda fikri değişmemişse öncelikle geçici dövme yaptırma önerisinde bulunun. Son olarak matematikçi mantığı ile bir şey söylemek istiyorum: piercing ya da dövme insan kilo alınca insan bedeni genişleyince piercingin takıldığı yerler gerilecek ve iltihap kapacak, bu mutlaktır. Ya dövme, eski manzarasını kaybedecek belki de çirkin olacak, ondan kurtulmak için yeni sorunlarla karşı karşıya kalacaktır. İnsanların, farkındalık oluşturma adına saç stili değiştirme, saçını kazıtma, bıyık bırakma; çeşitli stillerde bıyık mesela burnu uzun olanların ya da kısa olanların bıyıkla burunlarına kamufle vermesi, kaşı çizdirmek gibi unsurlarda insanların öz güveninde veya öz güvensizliğinde yer alan unsurlardır.

Son olarak çocuğunuz hâlâ istekliyse; dövme ile bulaşan hastalıklardan bahsedin.

Gene de baş edemiyorsanız, bir doktorla, bir psikiyatrla onu buluşturarak en uygun sonuca karar veriniz. İyi günler.

Editör: Zehra Garipli – 13.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Prof.Dr. M.Fatih Çam tarafından yazıldı

Makale YazarıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    1. 18 yaşından küçüklerin kanunen, yapacağı bütün faaliyetler aile iznine bağlıdır. Ancak bu yaştan sonra bireyin kendi vücudu hakkında alacağı her karardan sadece kendisi sorumludur. Dövme yaptırmak psikolojik bir eksiğe işaret olmak zorunda değil. Dövme yaptırmak isteyen çocuğu psikolağa götürmek çok anlamsız. Ayrıca dövme sanatçıları aynı doktorlar gibi iğneyi paketinden gözünüzün önünde çıkarırlar ve takarlar. Hastalık bulaşma riski aşı olduğunuzdaki riskle aynıdır. Lütfen yanlış bir algı yaratmayalım.

    Sri Lankalı Protestocular Cumhurbaşkanının Havuzunda Yüzüyor !

    İnsanlık Tarihinin En Büyük Salgın Hastalıkları