içinde

MuhteşemMuhteşem KızgınKızgın

TikTok Arap vatandaşları nasıl zengin ediyor?

Mohamed Ghadour her gün dört saatini cep telefonunda yeni TikTok videoları oluşturmak için harcıyor. Geri dönüşün çok ödüllendirici olduğunu ve kendisine aylık 1.000 $ (840 £) ile 3.000 $ (2.520 £) arasında bir gelir sağladığını söylüyor.

TikTok onun tek para kaynağı olmasa da, önemli bir kaynaktır. Tanıdığı birçok kişinin video paylaşım uygulamasından 10.000 dolara kadar kazanç sağladığını söylüyor.

Mohamed, kendisi ve onun gibi TikTokers’ın, en iyi içerik üreticilerine ödeme yapan, sponsorlu içerik yayınlamak için markalarla ortaklık yapan veya platform aracılığıyla hizmet ve tavsiye satan Yaratıcı Fonu aracılığıyla uygulamadan para kazandığını söylüyor.

Teknoloji ürünleri için tanıtım videoları oluşturmanın kendisine her seferinde ürünün değerinin %60’ına kadar kazanabileceğini söylüyor.

Mohamed’in izleyici kitlesi, her birinin tek bir hayali olan yarım milyondan fazla takipçi çeken dijital pazarlama hakkındaki eğitici videolardan geliyor: nasıl hızlı bir şekilde zengin olunur.

Bir BM raporuna göre, Arap dünyasındaki işsizlerin sayısı 2021’de yaklaşık 14.3 milyondu ve çoğu gençti. Gelişmiş kameralar ve TikTok gibi uygulamalar sunan cep telefonları ile videoları düzenlemeyi ve paylaşmayı basit hale getirirken, çoğu kişi için bir düğmeye tıklamayla şöhret ve zenginlik beklentisi heyecan verici.

Son yıllarda, içerik yaratıcısı ve etkileyici, az sayıdaki çok başarılı sosyal medya kullanıcısı için birçok geleneksel kullanıcıdan çok daha fazla para kazanılmasıyla ana iş unvanları haline geldi.

TikTok ünlüsü Ismael Elabras, “İsterseniz TikTok’tan ayda 10.000 dolar kazanabilirsiniz, hepsi takipçilerinize ve içeriğinize bağlı” diyor.

Takma adı “Elkhal” veya Arapça “amca” olan İsmail’in neredeyse bir milyon takipçisi var.

50 yaşındaki Lübnanlı fenomen, Mohamed gibi TikTok izlenmelerinden de para kazanırken, daha fazlasını da farklı bir şekilde kazanıyor. İş, göçmenlik ve burs imkanları arayanlar için içerik üretiyor.

Ismael’in geliri, videolarını izledikten sonra bire bir tavsiye arayan kullanıcılardan geliyor. Aynısını yaparsam birkaç gün içinde aylık maaşımdan fazlasını kazanabileceğimi söylüyor. “Deneyiminizi para için satın. Bu bir kazan-kazan oyunu” diye ekliyor. Ama bu her zaman böyle olmaktan uzak.

Arap dünyasındaki TikTok yolculuğu, influencerları genellikle zenginliğe ve şöhrete götürmez ve hatta tartışmalı bir şekilde bazılarını hapse attırdı. İki Mısırlı TikTok kadın içerik yaratıcısı, Haneen Hossam ve Mawada al-Adham, Mısır’da “insan kaçakçılığı” yapmaktan suçlu bulunduktan sonra sırasıyla üç yıl ve altı yıl hapse mahkum edildi. İnsan hakları aktivistleri, iki kadının, Mısır makamları tarafından kadın sosyal medya etkileyicilerini mahremiyet, ifade özgürlüğü ve ayrımcılık yapmama haklarını ihlal eden suçlamalarla hedef alan bir baskının parçası olarak yargılandığını söylüyor.

Büyük gelir ölçeklerinin tüm iddiaları da doğrulanamaz.. 19 yaşındaki Faslı bir influencer olan Shimaa, TikTok’taki canlı videolarının o kadar fazla para getirmediğini söylüyor. Ne kadar kazandığını söylemese de YouTube kanalının TikTok hesabından daha fazla para kazandığını söylüyor. Diğer sosyal medya hesaplarına takipçi çekmek için TikTok hesaplarını tuttuğunu söylüyor.

Tüm sosyal medya platformlarında olduğu gibi, bir kişi ne kadar çok takipçiye sahip olursa o kadar çok para kazanabilir. Ancak TikTok, bunun gerçekleşmesi için milyonlarca takipçiye ihtiyaç duymaması bakımından benzersizdir.

50.000 ila 150.000 takipçisi olan hesaplar “mikro etkileyiciler” olarak kabul edilir ve doğrudan TikTok’tan para kazanmak için videolarının son 30 gün içinde en az 100.000 kullanıcı tarafından izlenmesi gerekir.

TikTok’un içeriği yalnızca belirli bir hesabı takip edenlere değil tüm kullanıcılara dağıtması, geniş bir erişim elde edilmesine yardımcı olur.

Genç kullanıcı tabanı

Ismael ve Mohamed’e göre, başkalarından projelerini desteklemelerini isteyen genç kullanıcılar arasında para kazanmak için yeni bir trend var.

Son zamanlarda, genç Suriyeli şarkıcı Fia Younan, bir şarkı kaydetmek için sosyal medya kullanıcılarından yaklaşık 25.000 dolar bağış topladı.

Ancak Londra’daki School of Oriental and African Studies’de (Soas) dijital ekonomi araştırmacısı olan Ramy Assaf, TikTok’tan para kazanan kişi sayısının çoğu zaman abartılı olduğunu ve kazandıkları para miktarının her zaman doğru olmadığını söylüyor.

“Kullanıcıların yüzde biri çok kar etti, ancak kullanıcıların yüzde 99’u takipçileri olmadığı için o kadar para kazanmıyor. Sonuç olarak, şirketler onları promosyon için kullanmıyor ve onlara herhangi bir bağış veya abonelik gönderilmiyor. . Yalnızca popüler kullanıcılar para kazanabilir” diyor.

Shimaa’nın TikTok’taki günlükleri için 1,2 milyon takipçisi olmasına rağmen, uygulamadan elde ettiği gelirin o kadar büyük olmadığını söylüyor.

Arap dünyasındaki TikTok kullanıcılarının sayısı hakkında belirli bir veri yok, ancak Orta Doğu’daki bir şirket sözcüsü, dünya çapında 2 milyardan fazla kullanıcının uygulamayı indirdiğini söyledi.

TikTok’un sahipleri ByteDance, kullanıcılarının %41’inin Arap dünyası nüfusunun yaklaşık %30’unu oluşturan bir demografi olan 16- 24 yaş arasında olduğunu açıkladı. Statista web sitesine göre, Şubat 2020’de TikTok uygulaması o ay boyunca kullanıcı harcamalarından yaklaşık 50,4 milyon dolar kazandı.

Bu arada TikTok iştahının en büyük kazananı ByteDance oldu. Geçen yıl gelirlerini ikiye katlayarak 34,3 milyar dolara çıkardığını söyledi.

Editör: İlkem Baydarlı – 07.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Astropower tarafından yazıldı

TestçiMakale YazarıListe UstasıYorumcuVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Haftanın Instagram Reels Popüler 10 Şarkısı

    Dünyanın en sıra dışı evleri