içinde

Shell, Hollanda Rafinerisine Güç Sağlamak İçin Avrupa’nın ‘En Büyük’ ​​Yenilenebilir Hidrojen Tesisini İnşa Edecek

  • Shell, 2050 yılına kadar “net sıfır emisyonlu bir enerji işi haline gelmek” istediğini söylüyor, ancak şirket büyük bir petrol ve gaz üreticisi olmaya devam ediyor.
  • Hollanda’da yenilenebilir bir hidrojen tesisi kurma hedefleri, çok uluslu firmaların sektörde bir işaret koymaya yönelik en son girişimini temsil ediyor.
  • Shell’den Anna Mascolo, yenilenebilir hidrojenin “geleceğin enerji sisteminde çok önemli bir rol oynayacağını” söylüyor.

Hollanda’da büyük bir hidrojen tesisi kurma planları, petrol ve gaz devi Shell’in yan kuruluşlarının nihai yatırım kararının ardından devam edecek.

Shell, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, 2025′te operasyonlar başladığında Holland Hydrogen I tesisinin “Avrupa’nın en büyük yenilenebilir hidrojen tesisi” olacağını söyledi.

Shell’e göre, 200 megavatlık elektrolizör, Avrupa’nın en büyük limanı olan Rotterdam Limanı’nda yer alacak ve her gün 60.000 kilograma kadar yenilenebilir hidrojen üretecek.

Hidrojen çok çeşitli uygulamalara sahiptir ve çok çeşitli endüstrilerde kullanılabilir. Birkaç şekilde üretilebilir. Bir yöntem, suyu oksijen ve hidrojene ayıran bir elektrik akımı ile elektroliz kullanmayı içerir.

Bu süreçte kullanılan elektrik, rüzgar veya güneş gibi yenilenebilir bir kaynaktan geliyorsa, bazıları buna “yeşil” veya “yenilenebilir” hidrojen diyor.

Shell, Hollanda’daki elektrolizörün, 2023′te faaliyete geçmesi planlanan 759 MW’lık bir proje olan Hollandse Kust (noord) açık deniz rüzgar çiftliğinden yenilenebilir enerji kullanacağını söyledi. Shell, rüzgar çiftliğinin bir parçası.

Tesis tarafından üretilen hidrojen, HyTransPort adlı yeni bir hidrojen boru hattı kullanılarak Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam’a akıtılacak.

Buradaki fikir, bu yenilenebilir hidrojenin, sahada kullanılan fosil yakıtlar kullanılarak üretilen “gri hidrojenin bir kısmının yerini alacak” olmasıdır. Shell, “Bu, tesisin benzin, dizel ve jet yakıtı gibi enerji ürünleri üretimini kısmen karbondan arındıracak” dedi.

Shell’de gelişen enerji çözümlerinden sorumlu başkan yardımcısı olan Anna Mascolo yaptığı açıklamada, ”Yenilenebilir hidrojenin geleceğin enerji sisteminde çok önemli bir rol oynayacağını ve bu projenin hidrojenin bu potansiyeli gerçekleştirmesine yardımcı olmada önemli bir adım olduğunu söyledi.”

Editör: Fatih Düz – 26.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Meraklı

AHMET BURAK SÜMER tarafından yazıldı

A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı
Yangın ve Yüksekte Çalışma Eğitmeni
NEBOSH IGC 1-2-3
Güvenli Sürüş Eğitmeni
ISO 9001-14001-45001 Kalite- Çevre-İSG Baş Tetkikçisi
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

      Yemeniz Gereken 22 Yüksek Lifli Gıda

      Kurban Bayramı’nın Ezoterik Anlamları