içinde

MuhteşemMuhteşem

Rıfat Ilgaz ve Eserlerinden Uyarlanan Filmleri

Rıfat Ilgaz Kimdir?

Hem şair hem de yazar olan Rıfat Ilgaz, 8 Mayıs 1911’de Kastamonu’da dünyaya geldi. 7 Temmuz 1993 yılında İstanbul’da hayatını kaybetmiştir. Ankara’da Gazi Eğitim fakültesinde edebiyat bölümünü bitirdi. Daha sonra İstanbul Üniversitesinde Türkçe öğretmenliği yaparken felsefe bölümüne girdi. O sırada Salah Birsel ve Sabahattin Kudret Aksal ile tanıştı. Ulus, Varlık, Güneş, Yeni İnsanlık adlı dergilerinde şiirleri yayımlanmıştır. Çıkardığı Yürüyüş dergisinde Ömer Faruk Toprak, Nazım Hikmet Sait Faik, Orhan Kemal ile çalıştı. 1943’te yayımladığı Yarenlik ilk şiir kitabıdır. 1950’li yıllarda gazetecilik yaptı. Dolmuş dergisinde yazılar yazdı. Fakat dönemin yasaklarından dolayı kendi ismini kullanamadı. Stepne takma adını kullanmıştır. Hem roman hem de oyun olan Hababam Sınıfı, Bizim Koğuş roman, Don Kişot İstanbul’da öyküsü Dolmuş Dergisinde dizi olarak yayınlandı. 1961 anayasasının kabul edilmesiyle Vatan, Akbaba, Yeni Gün, Demokrat dergilerinde  kendi ismini kullandı. Yazar, toplumcu gerçekçi şair topluluğunda yer almıştır. Eserleri ise Sınıf, Yaşadıkça, Devam, Üsküdar’da Sabah Oldu şiir Sarı Yazma, Karartma Geceleri, Halime Kaptan, Apartman Çocukları roman Radarın Anahtarı, Çatal Matal Kaç Çatal, Nerede O Eski Usturalar öykü türündedir.

Eserinden Uyarlanan Filmleri

Rıfat Ilgaz’ın tanınmış eseri Hababam Sınıfı ve Hababam Sınıfının devamı niteliğinde olan eserler filme uyarlanmıştır. 1900 yıllardaki filmlerin serisi ise şöyledir;

Hababam Sınıfı

1 Nisan 1975 yılında yayınlanan serinin ilki olan film, komedi dram türündedir. Filmin yönetmenliğini ve yapımcılığını Ertem Eğilmez yapmıştır. Umar Ugay tarafından kaleme alınmıştır. Başrolde Kemal Sunal, Tarık Akan, Münir Özkul, Halit Akçatepe, Adile Naşit vardır. İstanbul’da Özel Çamlıca lisesinin yaramaz 6-A sınıfı ve okula yeni gelen Mahmut hocanın sınıfı disiplin etmesi filmin konusunu oluşturmuştur.

Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı

Arzu film imzalı film Hababam Sınıfının ikincisidir. 1 Ocak 1976’da yayınlanmış yönetmenliğini de Ertem Eğilmez yapmıştır. Senaristliğini süt kardeşler ve Şaban oğlu Şaban filmleri kaleme alan Sadık Şendil yapmıştır. Oyuncu kadrosunda yukarıdaki oyuncuların yanında Şener Şen, Semra Özdamar ve Sıtkı Akçatepe vardır. Hababam Sınıfının liseye geri dönmesi ile yeni gelen hocalarla gelişen olaylar filmin konusudur. Tarık Akan serinin devamında yoktur.

Hababam Sınıfı Uyanıyor

Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı filminin devamıdır. 20 Kasım 1976’da yayınlanmıştır. Adile Naşit, Ahmet Sezerel, Şevket Altuğ, Sıtkı Akçatepe, Akil Öztuna oyuncu kadrosunda yer almışlardır. Sınıfa Ahmet isimli çalışkan bir öğrenci gelmiştir.

Hababam Sınıfı Tatilde

1977 yapımlı film serinin dördüncüsüdür. Oyuncular; Münir Özkul, Şener Şen, Kemal Sunal, Ayşen Garudadır. Kemal Sunalın bu serideki oynadığı son filmidir. Liseye dört kız öğrencilerin gelmesi ve öğrencilerin izcilik kampına gitmeleri filmin konusudur.

Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor

1978 yılı sinema filmidir. Yönetmenliğini Kartal Tibet yapmıştır. Münir Özkul, Şener Şen, İlyas Salman, Adile Naşit, Perran Kutman, Şevket Altuğ başrol oyunculardır. Bu kez sınıf karma bir sınıf olarak karşımıza çıkmıştır.

Hababam Sınıfı Güle Güle

Serinin son filmidir. 1 Mayıs 1981’de yayınlanmıştır. Münir Özkul’un olmadığı tek filmdir. Oyuncular, İlyas Salman, Mehmet Ali Erbil, Fulya Özcan, Yaprak Özdemiroğlu, Yonca Evcimik, Cem Özerdir. Doğulu Mehmet Bülbül isimli edebiyat Filmde Hocanın liseye gelmesi daha sonra başka bir yere tayini çıkması üzerine sınıfın hocaya parti düzenleyip onu uğurlamışlardır.

Editör: Oğuz Yılmaz – 07.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Hüsne Sürmelioğlu tarafından yazıldı

Makale YazarıTestçiEmoji BağımlısıYorumcuÖncüVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Dünyanın en sıra dışı evleri

    Çikolata Hakkında Her Şey