içinde

Dünya Yolu: Çin Seddi

İnşaatına MÖ. 221 ile MS. 608 yılları arasında başlanan Çin Seddi; Çin’in kuzeybatısını boydan boya kaplayan dünya tarihinin en uzun savunma duvarı olmakla beraber ilk uzunluğu tüm kollarıyla beraber toplamda 21.196 kilometredir. Ancak yıkılan ve zarar gören kısımları dışında günümüzdeki uzunluğu yalnızca 2500 kilometredir. Tamamlanması ise 2 bin yıldan uzun sürmüştür.

Yapıda bulunan tüm duvarları tuğladan oluşturulmamıştır; setin inşasında toprak, taş, plastik, ahşap, tuğla, kil veya kireç taşı gibi o dönemin malzemeleri de kullanılmıştır. Kullanılan malzemelere göre bazı yerler daha güçlü hale gelmiştir. Zayıf yerler, güçlü yerlere göre daha alçak bir mimaride yapılmıştır. Zayıf duvarların amacı ise olası bir durumda düşmanı yavaşlatmaktı.

Bu devasa yapının yapılış amacının bilinen nedeni Türk ve Moğol akınlarını durdurmak olsa da; ülkeden kaçışları önlemek gibi yan etkenlerde nedenleri arasında bulunmaktadır. Yapının en yüksek kısmı ise, Heita Dağı üzerindeki gözetleme kulesinin olduğu bölümdür.

7 Temmuz 2007 tarihinde, Dünyanın Yeni Yedi Harikası içerisine girmeyi başaran tarihi yapı hakkında birçok efsane bulunuyor.

Bunlardan biri ise “Meng Jiang Nu” efsanesidir. Efsaneye göre; yapının inşaatında ölen işçilerden birinin karısı olan Meng Jiang Nu üzüntüden ve kederden o kadar kahrolur ki, ağlaya ağlaya gözyaşıyla surun duvarını yıkar ve duvarın altından kocasının kemiklerini bulup çıkarır. Daha sonrasında ise başka bir yere gömer. Hatta Çin Seddinde Meng Jiang Nu’nun heykeli bile bulunmaktadır.

Bir diğer efsanede; yapımında 9 bin kişinin çalıştırıldığı yapının duvarlarını örerken ölen işçilerin cesetlerinin duvarın yapımında kullanıldığı yönünde. Ancak yapılan araştırmalardan sonra böyle bir bulguya rastlamadıkları belirtiliyor kaynaklarda. Bazı söylentilere göre ise Çin Seddi’nin yapımını izleyen bir ejderha bıraktığı izlerden bir güzergâh oluşturmuş ve halk bu nedenle buraya “Dünyanın Ejderhası” ismini de kullanmaktadır.

Yapıldığı zamanın teknolojisi ve mimarisiyle oluşturulan bu eser gerçekten görülmeye değer bir nitelikte. Gerek işçiliği olsun gerek uzunluğuyla ve yapıldığı bölgenin coğrafik özellikleri göz önünde bulundurulduğunda takdir edilmeyecek gibi değil.

Editör: Fatih Düz – 01.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Zehra Garipli tarafından yazıldı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Ünal Güner / Kaderin Kodu kitabının incelemesi

    Kaymaklı Kayısı Tatlısı Tarifi