içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı

Yaz için 5 kitap önerisi

Bu yaz tatilini daha verimli geçirmek için boş zamanlarımızda yapacağımız birçok aktive vardır. Bu aktivelerden biri de kitap okumaktır.

Kütüphanenize ya da listenize alacağınız 5 kitap önerisi ise şöyledir;

Son Ada

Orhan Kemal roman armağanını kazanan Zülfü Livaneli’nin 2008 yılında yayımladığı romanıdır. Roman, toplumsal sorunları kurgusal bir yaklaşımla anlatarak siyasi mesajlar içeren bir romandır. İsminden anlaşılacağı gibi roman şehirden uzak denizin ortasında bir adada geçmektedir. Ada 40 evden oluşmaktadır. Roman adanın doğa güzelliklerini anlatmakla başlar. Daha sonra eski bir devlet başkanının ada’yı almasıyla olaylar gelişir. Her ne kadar adanın yeni sahibi bir başkan olsa da gerçek sahipleri martılardır. Romandaki kişilerin isimleri yoktur. Kişiler, oturduğu kapı numaralarıyla bahsedilmektedir. Anlatıcı ve başkan romanın asıl karakterleridir. Romanın anlatıcısı halktan biri 36 numarada oturan bir bankacıdır. Başkan 24 numarada oturmaktadır. Romanın konusu ise eski bir devlet başkanının kendisini seçtirmesiyle ada halkını boyunduruğu altına almasından dolayı insanların değiştiğini ve darbeci bir politikayla düzeni, huzuru bozan her şeyi yok etmeye çalışan bir başkanı anlatır. “Bir yerde kötülük varsa oradaki herkes biraz suçludur.” 

Okçu’nun Yolu

Simyacının yazarı Brezilyalı Paulo Coelho tarafından 2021 yılında yazılmıştır. Çevirisini Emrah İmre yapmıştır. Kitap, hayat üzerine bir öğretidir. Paulo Coelho, romanını Mete Gazoz’a armağan etmiştir. Roman; ok, yay, hedef ve dostluk öğretileri üzerine kuruludur. Bunlar birer imgedir. Okun kaynağı olan yay, yaşamdır. Ok, hedef için bir yolcudur. Hedef okun vardığı yoldur. Dostluk, hedefe varırken çıktığımız yolculuklarda birlikte yürüdüğümüz bir şeyleri paylaştığımız dostlarımızdır. Romanın konusu Tetsuya adlı marangozun köylü bir gence okçu’nun yolunu öğretmesini anlatır. “İstikametinin deniz olduğunu, er ya da geç oraya ulaşacağını asla unutmaz.” 

Korkuyu Beklerken

Türk edebiyatının sevilen yazarlardan biri olan Oğuz Atay tarafından yazılmıştır. Bir hikaye kitabıdır. Oğuz Atay, yazdığı sekiz hikayeyi Korkuyu Beklerken adlı kitabında toplamıştır. Öykünün karakteri isimsiz ve korkaktır. Karakterin evinin önüne Ubor Metenga adında bir örgütün karakterinin evden çıkmaması gerektiğini yazan bir mektup göndermesi öykünün asıl konusunu oluşturmuştur. Karakter, tehdit içeren bu mektubu alması üzerine toplumdan uzaklaşmış, korkak, kimlik bunalımı içerisinde olan bir bireye dönüşür. Yazar, okura varoluşçuluk ve psikanalitik kuramlarını da  yansımıştır. Toplumdan dışlanmış varoluşsal çabalarla var olmaya çalışan korkuyu, ölümü bekleyen bunalım, arayış içerisindeki bireyi yazar gözler önüne sermektedir. “Beni anlamıyorlardı zararı yok. Zaten beni daha kimler anlamadı…”

Martin Eden

1909 yılında Jock London tarafından yazılmış bir romandır. Romanın asıl karakteri, gemide çalışan martın edendir. Edenin kavgadan kurtardığı Arthur ve Arthur’un kız kardeşi ruth ile tanışınca hayatı değişir. Eden, bilgiye ve öğrenmeye meraklı olduğu için kendini geliştirip yazar olmaya karar verir. Önce yazıları yayın evleri tarafından reddedilmesi daha sonra Okurlar sayesinde tanınıp zengin olmasıyla karakterin burjuva sınıfıyla tanışması, işçi sınıfında kendine ait bir yer olmaması Makyavelizm ile hiçliğin kıyılarında karakteri intihara sürüklemesi romanın konusudur. Yalnızlığını daha güçlü ve kendini daha yorgun hissetti.” 

İnce Memed 1

Asıl adı Kemal sadık Gökçeli olan Yaşar Kemal’in romanıdır. İnce memed 4 ciltten oluşmuş bir roman serisidir. Romanlar, Cumhuriyet Döneminin ilk yıllarını, köy hayatını, ağaları anlatmıştır. Olaylar, Çukurova’da  geçmektedir. İnce Memed, En İyi 100 roman listesine girmeyi başarmıştır. İnce Memed 1, Şahinim Memed  adıyla filme uyarlanmıştır. Konusu, değirmenonluk isimli köyün ağası Abdi ağanın köy insanlarına töre, kanun koyması, halkı yönetmesi ve köyde yaşayan insanların sefaleti ile bu duruma bir başkaldırıdır. İşte bunu yapmamalı. İnsanlarla oynamamalı. Bir yerleri var, bir ince yerleri, işte oraya değmemeli. “

Editör: Fatih Düz – 26.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Hüsne Sürmelioğlu tarafından yazıldı

Makale YazarıTestçiEmoji BağımlısıYorumcuÖncüVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    İçinizi ısıtacak sıradışı hayvan dostlukları

    Kendinin farkına var!