içinde

MuhteşemMuhteşem

Sevginin maskeye ihtiyacı yoktur

Cemil MERİÇ (Lamia Hanım’a Mektuplar)

Cemil Meriç, 12 Aralık 1917 tarihinde Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde Dünya’ya geldi. Cemil Meriç yaşımını bir yandan Hatay’da bir yandan da İstanbul’da geçirdi. İstanbul Üniversitesinde Felsefe bölümünü tamamlamadan Hatay’a döndü. Daha sonra İstanbul Üniversitesinde Fen Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu.

38 yaşında gözlerinden birisinin retinası çatlaktı diğer bir gözünün ise kataraktı. Bu görme rahatsızlığı sonucunda görme yeteneğini kaybetti. Görmeyi şiirlerinde şöyle anlattı: Görmek yaşamaktır. Vuslattır görmek.

13 Haziran 1987 tarihinde ise sol tarafına felç inmesiyle vefat etti. Cemil Meriç’in Edebi kişiliğine baktığımızda Cumhuriyet Döneminin öğretici metinlerinden deneme türünün önemli temsilcilerindendir. Çağdaş bir deneme yazarıdır.

Yeni Gün gazetesinde yayımlanan Hatay adlı yazısı yazarın ilk yazısıdır. Batı medeniyeti ile ilgili araştırmalar yapmıştır. Türk aydınının yaşadığı Doğu Batı ikilimlerini yorumlayıp eleştirmiştir. Dil, bir milletin özü olduğunun düşüncesindedir.

Ümrandan Uygarlığa, Kırk Ambar, Bu ülke, Kültürden irfana adlı denemeleri vardır. Kırk Ambar denemesiyle Türkiye Milli Kültür vakfı ödülünü almıştır. Cemil Meriç, günlük hayattan aşka bir yolculuk yapmıştır. İstanbul’da iken aşık olduğu Lamia Hanıma mektuplar yazmıştır. Bu mektuplardan biri de Sevginin Maskeye İhtiyacı Yoktur adlı mektubudur.

Editör: Fatih Düz – 13.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Hüsne Sürmelioğlu tarafından yazıldı

Makale YazarıTestçiEmoji BağımlısıYorumcuÖncüVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Argan ağacı ve Faslı keçiler

    Öğrenme ve Öğretme