içinde

HavalıHavalı İnanılmazİnanılmaz KomikKomik

Argan ağacı ve Faslı keçiler

Güneybatı bölgesinde yetişen argan ağacı, sadece Fas’ta yetişmektedir. Ülkemizde de adını sıkça duyduğumuz argan yağı bu ağaçtan elde edilmektedir. Argan ağacı, zeytinyağı ağacı olarak da bilinir. Dallarında yeşil ve sarımsı renklerde meyveleri bulunur. Son yıllarda oldukça bilinen argan yağı bir çok ülkede de kullanılmaya başlanmıştır.

Argan ağacı, çöl ikliminde yetişen ağaç türüdür. Her ne kadar sıcak iklimde yetişse de, maalesef nesli tükenmektedir. Fakat oldukça uzun süre yaşayan argan ağacı, uzun yıllar önce UNESCO tarafından korunmaya alınmıştır. Ülkemizin ithalat ürünü olarak da oldukça önemli ticari kaynaktır. Argan yağı, olgunlaşan meyveler yere düştükten sonra toplanır ve içerisinden çekirdekleri seçilir. Fabrika olmadan yapılan bu işlem, çekirdekler el yardımı ile kavrulduktan sonra öğütülerek hamur kıvamı elde edilir. Yoğurularak yağın yüzeye çıkması sağlanır. Ve ardından paketlenerek muhafaza edilir.

Argan ağacı, bulunduğu yerde de oldukça etkili ve önemlidir. Misal; kökleri sayesinde erozyonu ve köklerinin bitişiği olan yerde diğer yanında bulunan çölleri ayırmaktadır. Biyolojik çeşitliliği açısından Fas’ta yer alan en güzel örneklerden biridir.

Gelgelim ki, bu kadar içinde güzellikleri barındıran argan ağacı, Fas’ta yetişen keçilerin dikkatini çekmiş olacak ki keçiler ağaçların dallarından inmiyorlar. Çölde yaşayan develer de bol bol bu ağaçtan nasibini almaktadır. Keçilerin ağaç tepelerinde olması bir çok fotoğrafçının dikkatini çekmiş olacak ki ağacın yanında bulunan çoban bu işi ticaret haline getirmiştir.

Argan ağacında yaşam alanı kuran keçiler, ağaçta yetişen kabuklu meyveleri büyük bir zevkle yerken, kendi sindirim sistemleri içinde oldukça fayda sağlamaktadır. Yaptıkları dışkılarında direkt olduğu gibi yere düşen çekirdek kısmı kırılmaktadır. Yine bu işlemle de argan yağı elde edilir. Tiksindirici bulunan bu işlem, yerel halk tarafından kabul edilmemiş, sadece keçilerin olduğu gibi yere bıraktıklarını söylemişlerdir. Yapılan bu işlem halâ pekte hoş görünmüyor değil mi?

Keçiler, uzun süre argan ağacında mı kalıyor? Hayır. Yılın bir kez keçe veren argan ağacında, çiftçiler keçileri uzak tutarak bakım yapıyorlar. Meyvelerin olgunlaşmasını beklemek oldukça önemli. Meyveler çekirdeklerin oluşumunun ardında keçilere izin veriyorlar.

Keçilerinde oldukça işine gelen bu durum oldukça muazzam bir görüntüye sahip oluyor. Biraz önce bahsedilen dışkı durumu yerel halkı için bu durumdan da yine önemi koruyor. Keçi dışkılarından çıkan çekirdeklerin de yine ağaçtan toplanan çekirdekler gibi aynı işlemlerden geçerek argan elde ediliyor. Fakat her ne kadar keçilerin besinlerini orda elde etmesi fayda sağlasa da, keçilerin nüfusunun artması işleri de zorlaştırıyor. Çünkü zaten nesli tükenmekte olan bir ağaç için bu kadar korunma sağlanırken artan bir nüfus ile beraber ağaçların da tükenmesi hızla artıyor.

Sizlerde bu manzaraya şahit olmak istiyorsanız Fas ülkesini ziyaret etmeyi unutmayın.

Editör: Fatih Düz – 13.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Katılımcı

Tuğçe TAŞDEMİR tarafından yazıldı

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Ünlülerin Şaşırtan Hobileri

    Sevginin maskeye ihtiyacı yoktur