içinde

İnanılmazİnanılmaz ÜzgünÜzgün HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem

Kabuslar, Parkinson Hastalığının Erken Uyarı İşaretleri Olabilir

Araştırma, sık sık kötü rüyalar gören yaşlı erkeklerin daha sonra Parkinson teşhisi konma ihtimalinin iki katı olduğunu buldu.

Birmingham Üniversitesi tarafından Salı günü yayınlanan  bir basın açıklamasına göre, kabus görmek yeterince kötü değilmiş gibi, yakın tarihli bir araştırma, kötü rüyaların Parkinson’un erken bir belirtisi olabileceğini ortaya koyuyor. Araştırma, sık sık kötü rüyalar gören yaşlı erkeklerin daha sonra Parkinson teşhisi konma olasılığının iki katı olduğunu buldu. Parkinson hastalığı olan kişilerin genel popülasyonda yetişkinlere göre daha sık kabuslar ve kötü rüyalar gördükleri zaten tespit edilmişti. Ancak bu yeni çalışma, kabusları hastalık için bir risk göstergesi olarak kullanan ilk çalışmadır.

Üniversitenin İnsan Beyin Sağlığı Merkezi’nden baş yazar Dr. Abidemi Otaiku şunları söyledi: “Parkinson hastalığını erken teşhis etmek gerçekten faydalı olsa da, çok az risk göstergesi var ve bunların çoğu pahalı hastane testleri gerektiriyor veya çok diyabet gibi yaygın ve spesifik olmayan. Bu alanda daha fazla araştırma yapmamız gerekmekle birlikte, kötü rüyaların ve kabusların önemini belirlemek, ileri yaşlarda rüyalarında herhangi bir belirgin tetikleyici olmaksızın değişiklik yaşayan bireylerin tıbbi yardım almaları gerektiğini gösterebilir.”

Araştırmacılar, 12 yıl boyunca bağımsız olarak yaşayan 3818 yaşlı erkeği değerlendirdi. Katılımcılardan, uyku kalitesi hakkında bir soru içeren bir dizi anketi doldurmaları istendi. Haftada en az bir kez kötü rüya gördüğünü belirtenler, çalışmanın sonunda Parkinson hastalığı teşhisi konma olasılıklarının daha yüksek olup olmadığını görmek için takip edildi. Bu denek havuzundan 91 Parkinson vakası gözlemlendi. Araştırmacılar daha sonra, sık sık kötü rüyalar gören katılımcıların, yaşamayanlara kıyasla hastalığa yakalanma olasılığının iki kat daha fazla olduğu sonucuna vardılar.

Araştırmanın ilk beş yılı

Ayrıca araştırmacılar, çalışmanın ilk beş yılında kötü rüyalar gördüğünü bildirenlerin Parkinson hastalığına yakalanma olasılığının üç kat daha fazla olduğunu buldular.

Çalışma, kötü rüyalar ve kabusların Parkinson’un titreme, sertlik ve hareket yavaşlığı gibi karakteristik özelliklerini geliştirmede önemli bir haberci olabileceğini gösterdi. Bu, sık sık uykusuz kalanların Parkinson için daha erken yardım isteyebilecekleri anlamına gelir.

Araştırmacılar şimdi kötü rüyaların ve kabusların arkasındaki biyolojik nedenlere ve bunlardan kaçınmanın olası yollarına bakmak için elektroensefalografiyi (EEG) kullanmayı planlıyorlar. Ayrıca bulgularını daha geniş ve daha çeşitli denek gruplarında tekrarlamaya çalışacaklardır.

Son olarak, rüyalar ve Alzheimer gibi diğer nörodejeneratif hastalıklar arasındaki olası bağlantıları daha fazla araştıracaklar. Kabuslar daha fazla rahatsızlıkla ilişkilendirilebilirse, onlardan kaçınmaya yardımcı olacak bir tedavi bulmanın önemi ortaya çıkabilir.

Özet olarak, Parkinson hastalığı (PH) rüya görme fenomenolojisindeki değişikliklerle ilişkilidir. Buna artan sıklıkta sıkıntı veren rüyalar da dahildir. Üzücü rüyaların PD gelişiminden önce gelip gelmediği bilinmemektedir. Bu çalışma, sık sık rahatsız edici rüyalar ile PD olayı riski arasındaki ilişkiyi araştırdı.

Editör: Fatih Düz – 26.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Berk Özveri tarafından yazıldı

Liste UstasıMakale YazarıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Microsoft, Internet Explorer’ı Kapatıyor

    700 Yıllık Kerpiç Cami: Cenne Ulu Camii