içinde

Küresel ısınmayı engelleyen Mamut

Küresel Isınma Nedir?

Küresel ısınma yani bir diğer adı iklim değişikliğidir. Dünya üzerindeki sıcaklıkların artması iklim değişikliğine neden olmaktadır. Bu durum da küresel ısınmanın bir sonucudur. Çünkü atmosferdeki sera gazlarının salınmasıyla metan, ozon, karbondioksit gibi ısı gazlarının atmosferde artmasıyla sera etkisi oluşur. Böylece karada denizde ve havada ölçülen sıcaklık değerleri yükselmeye başlamaktadır. Küresel ısınmanın yaşanması hem doğal hem de beşeri faktörler açısından dünya için önemi bir sorun teşkil eder.  Doğal faktörlere bağlı petrol, doğalgaz, kömür gibi fosil yakıtların kullanımı, ormansızlaşma, elektrik tüketimi ve çevresel etkenler beşeri faktörlere örnek gösterilebilir.

Küresel ısınmayı engellemek için yapılması gerekenler ise şöyledir :

1. Öncelikle İklim değişikliği konusunda bilgilenmemiz gerekmektedir. Konuyla ilgili araştırmalar yapıp bilgi sahibi olabiliriz. Böylece bilgilerimiz ışığında diğer insanları bilinçlendirebiliriz.

2. Fosil yakıt kullanımı azaltılmalı.

3. Ağaç dikilmeli.

4. Floresan tasarruflu ampuller kullanılmalı.

5. TV, bilgisayar, telefon gibi aletleri prizde bırakılmamalı. Hemen fişten çekilmelidir.

6. Klima kullanımı azaltılmalı.

7. Fosil yakıt yerine güneş enerjisi kullanılmalıdır.

Son yıllarda ise küresel ısınmayı engellemek için yapılan çalışmalardan birisi küresel ısınmayı engelleyen Mamut adlı hayvanı dünyaya tekrar getirme çalışmaları olmuştur. Bilim insanları bu çalışmaya da 4 bin yıl Önce Soyları Tükenen Tüylü Mamutları Klonlama Projesi adını vermişlerdir. Projeye geçmeden önce Mamut hakkında bilgi vermek gerekecektir.

Mamut Hakkında Bilgi

Mamut adlı hayvan filgiller ailesindendir. Bilim insanları Mamut’un DNA yapısını incelemişlerdir. İncelemeler sonucunda Mamut’un genetik yapısı fillerle uyumlu olduğu görülmüştür. Soğuk havalara dayanaklı oldukları için buzul çağında daha sonra da Asya, Avrupa, Afrika ve en son Kuzey Amerika kıtalarında görülmüştür. Bu tür hayvanların 3 milyon yıl yaşadıkları tahmin edilmektedir. Fakat soyları 4000 yıl önce tükenmiştir. Bu durum Mamut cinslerinin en eskisi 4000 yaşında olduğunu göstermektedir. Tür adlarına bakıldığında ise yünlü, step, Güney fiili, preri ve cüce Mamut olmak üzere 5 tür Mamut adı vardır.

Mamut Adlı Filin Küresel Isınmaya Karşı Etkisi Ve Klonlama Projesi

Klonlama Projesi, Harvard üniversitesi tarafından başlatılmıştır. Mamut cinsi 4.5 boy ve 8 ton ağırlığındadır. Bununla birlikte tüyleri yünlüdür. Tüylerinin yünlü olmasıyla buzul devrinde yaşayabilmişlerdir. Bilim insanlarının tabiriyle de buz devri canlıları olan mamutlar bitki örtüsü bakımından zengin olup kuzey kutup ikilimleri iyileştirmektedirler. Burada iklim önemli bir rol oynamaktadır. Çünkü bitki örtüsünü etkileyen faktörlerden biri de iklimdir. Bilim insanları, Mamutlardan alınan diş ve kan örnekleri, fil ile eşleştirdiğinden fillerle klonlayarak Mamut-fil melez üretmeyi planlanmaktadırlar.

Editör: Fatih Düz – 12.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Hüsne Sürmelioğlu tarafından yazıldı

Makale YazarıTestçiEmoji BağımlısıYorumcuÖncüVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Eyvah Beynimiz Küçülüyor

    Dünyanın İlk “Uzay Oteli” 2027’de Açılacak