içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz

Olumsuzlukla başa çıkmak için 3 strateji

Bu stratejiler, olumsuz düşünceleriniz olduğunda size yardımcı olacaktır.

Son zamanlarda en çok endişelendiğiniz düşünceyi hatırlayın. Bu düşünceye en uygun iki ifadeden birini seçin:

1. Bunu düşündüğümde, üzüntü, keder veya utanç hissediyorum ya da ruh halim değişiyor, ilgisizlik ve sinirlilik başlıyor.

2. Başka bir şey düşünürken bazen aklıma geliyor.
Şimdi seçilen iki ifadeyi durumunuza uygun eylem stratejisiyle eşleştirin.

  • Bunu düşündüğümde oluyor: 1. Ruh hali değişiklikleri 2. Olumsuz duygular
  • Onun hakkında düşünüyorum: 1. Kısaca ve ara sıra. Başka bir şey düşünmeme engel değil. 2. Her zaman, başka bir şey düşünemiyorum

“Her şey çöp kutusuna”

Strateji, psikolojik koruma mekanizmalarından biri olan “bastırma” üzerine kuruludur. Amaç, olumsuz düşüncelerden yardım almadan ve bilinçli olarak “çöp kutusuna” atarak kurtulmanızdır. Bu tür genellikle küçük ve kolayca çözülebilen problemler arasında ortaya çıkan düşünceleri içerir.

“Kumbara”

Ne zaman olumsuz bir düşünceniz varsa, bir banka hesabına veya sevdiklerinizin telefon numarasına belirli bir miktar para koyun ve olumsuz ifadeyi olumlu bir ifadeyle değiştirin.

“Dikkat odağını değiştirme”

Genellikle hiçbir şey yapmadığımızda olumsuz düşünceler ortaya çıkar. Yalnızca meşgul olmayan bir zihin, çözülmemiş sorunlara odaklanabilir ve bu da endişe durumuna neden olur. Zihinsel enerjiyi kendi kendini azarlamak yerine spora, arkadaşlar ve akrabalarla toplantılara, hobilere vb. harcamak daha iyidir. Psikolog Mihaly Csikszentmihalyi “Akış” adlı kitabında, düşüncelerinizi düzene koymak ve her şeyi yoluna koymak için zihinsel enerjinizi belirli bir hedefe ulaşmaya odaklamanız gerektiğini söylüyor.

“Kritik Analiz”

Hayatta, genellikle olumsuz düşüncelerin sizi uzun süre ziyaret ettiği durumlar ortaya çıkar. Ruh haliniz değişebilir, gerginlik ve kaygı, sinirlilik ve ajitasyon yaşayabilirsiniz. Bu işaretler, zihinsel bir olumsuz düşünce tuzağına düştüğünüzü gösterir. Olumsuz düşünceler için kritik analiz haritasını kullanın. Herhangi bir durumu sadece 6 adımda yeniden incelemenizi sağlayacaktır. Harita, olumsuz düşüncelerin genellikle asılsız olduğunu ve olumsuz tutumların hayal gücünüzün bir ürünü olduğunu anlamanıza yardımcı olacaktır. Bu yöntem, hayatınıza devam etmenize yardımcı olacak iyimser bir fikir bulmanızı mümkün kılar.

Negatif düşüncelerin eleştirel analizinin bir haritası

Analiz sadece iyi bir ruh hali içinde yapılmalıdır. Yazılı olarak gerçekleştirilmelidir.

Negatif bir düşünce. Negatif olarak tam olarak ne düşünüyorsun?

Bir etkinlik. Düşünceleriniz hangi durumla ilgili?

Bir akıl yürütme. Olumsuz düşünceler ne kadar mantıklı? Bunlar için bir gerekçeniz var mı?

Bir alternatif. Durumu her yönden değerlendirdiniz mi? Açıklaması ve mantığı için başka seçenekleriniz var mı?

Çözüm. Bu durumdan nasıl bir iyimser mesaj çıkarabilirsiniz?

Editör: Fatih Düz – 06.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    DTÖ’de “Turkey” Yerine İlk Kez “Türkiye” Kullanıldı

    Jüpiter Hakkında İlginç Gerçekler