içinde

HavalıHavalı İnanılmazİnanılmaz

Zodyak Bulutu Nedir? Nasıl Oluşur?

ZODYAK BULUTU NEDİR?

Zodyak bulutu, halk arasında gezegenler arası toz bulutu olarak bilinmektedir. Gezegenler arası toz bulutu olarak adlandırılmasının sebebi de 1970 tarihlerinde güneş sistemi dışı yaşamdan çıkarak yıldızlar arası uzay yolculuğu yapan, ilk uzay aracı görevinde bulunan Pioneer’in gözlemlediği sonuçlarla güneş sistemindeki gezegenler arası toz bulutu ile bağlantılı olduğu kabul edilmiştir. Zodyak bulutu, Daha çok toz bulutu adıyla bilinmesiyle birlikte toz aşınımı, toz fırtınası adları da vardır.

Nasıl oluşur?

Orta kuvvetli rüzgarların etkisiyle oluşmaktadır. Çöl bölgesinden gelen orta kuvvetli rüzgarlardan toz parçacıkları oluşur. Ve bu toz parçacıkları başka yerlere yayıldıkça rüzgarların dağıttığı yerleri sarı renkli toz bulutu kaplar. Böylece gökyüzü sarı renge bürünür.

Orta kuvvetli rüzgarları etkileyen unsur ise sıcaklığı etkileyen faktörlerden olan basınç etkisidir. Bundan dolayı toz bulutunun oluşmasından kaynaklanan diğer bir etki de basınç merkezleridir. Özellikle Basra termik alçak basınç merkezi toz bulutunun meydana gelmesinde oldukça etkili bir basınç merkezi olmuştur.

Basra Termik Alçak Basınç Merkezi :

Yaz mevsiminde etkili olmaktadır. Aşırı sıcak ve Anadolu’da kurak bir etki yapar. Muson iklimini taşımaktadır. Basra termik alçak basınç merkezi, Arap yarım adası, Suriye, Irak gibi yerlerdeki çöl bölgesinden aldığı sıcak havayı Anadolu’ya bastırmasıyla  oluşur. Başta Güney Doğu Anadolu Bölgesi olmak üzere geldiği yaz döneminde iç bölgeleri etkisi altına almaktadır.

Şu anda da Suriye’den gelen toz aşınımlarıyla Gaziantep, Mardin, Şanlıurfa, Kilis’ten başlayarak Hatay, Adana, Osmaniye, Adıyaman, Kahramanmaraş, Ankara, Kayseri, Kırşehir ve Aydın şehirlerinde her yeri sarı renkli toz bulutları kaplamıştır.

Sağlık Açısından Zararları :

Toz bulutu, hava kirliliğine sebebiyet verdiği için sağlık bakımından düşünüldüğünde zararları bulunmaktadır. Özellikle solunum yolu hastalıklarına neden olur. Solunum yolu ile ilgili hastalık varsa da onları tetikleyebilir. Astım, nefes darlığı, migren ile göz enfeksiyonları hastalıkları toz bulutunun zararları arasında yer almaktadır.

Editör: Fatih Düz – 12.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Hüsne Sürmelioğlu tarafından yazıldı

Makale YazarıTestçiEmoji BağımlısıYorumcuÖncüVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    1. Temiz havanın, solunum sisteminin bozulmasının temel sebeplerinden biri de egzoz dumanları ve fosil yakıtlarıdır. Özellikle arabalar egzoz dumanını en çok neden olanlar arasında yer alıyor. Daha temiz bir Dünya için elektrikli otomobil üretimi arttırılmalı, tüm Dünyada herkesin kullanabileceği bir ücrette satışa sunulmalıdır.

    ”AVRIL ASLINDA YILLAR ÖNCE ÖLDÜ!” İddialarına Yakın Markaj

    Resident Evil 4 remake, Mart 2023’te PS5, Xbox ve PC’ye geliyor