içinde

Dikkat Dağınıklığı ve Odaklanma Sorunu Mu Yaşıyorsunuz? O Zaman Bu İçerik Tam Size Göre!

”İnsan beyni anlaşılacak kadar basit olsaydı, biz de onu anlayamayacak kadar basit olurduk.”

Emerson Pugh

Dikkat dağınıklığı, odaklanma sorunu ve unutkanlık… yoğun ve stresli yaşadığımız hayat nedeni ile, çağımızın en önemli hastalıklarından birisi haline geldi. Hepimiz bu sorunları dönem dönem yaşıyoruz.

Peki bu sorunlara çözüm önerileri neler?

Odaklanma sorunu ve dikkat dağınıklığı yaşayanlar için

  • Bir görev listesi hazırlayın ve birden fazla işi aynı anda yapmaya çalışmayın. Bu türden kişisel odaklanma teknikleri geliştirmek, konsantrasyon arttırıcı etkiye sahiptir.
  • Sağlıklı ve çeşitli beslenin. Sağlıklı beslenmek kişiye konsantrasyon gücü sağlamaktadır.
  • Düzenli ve kaliteli uyuyun. Zihnin tam anlamıyla dinlenmesi odaklanma yeteneğini geliştirir.
  • Düzenli beyin egzersizleri yapın. Bulmaca çözmek, zekâ oyunları oynamak güçlü konsantrasyon arttırıcılardır.
  • Spor, yürüyüş gibi fiziksel aktiviteler konsantrasyon arttırıcı etkiye sahiptir.
  • Klasik müzik dinlemek.
  • Meditasyon yaparak ve zihin temizleme egzersizleri yaparak güne başlamak.

Eğer bunlar yeterli gelmiyorsa, uzmanlara danışmak elbette fayda var. Bu konudaki tedavi yöntemlerinden biri olan, Nöropsikoloji tedavi yöntemi de bu sorunu çözmede bir hayli etkilidir.

Nöropsikoloji Nedir ?

Beyin ve davranış arasında oluşan ilişkiyi araştıran bilim dalına Nöropsikoloji denir. Tıpta önemli bir yere sahip olan Nöropsikoloji beyin ve sinir sistemi tarafından oluşan davranışları ayrıntılı olarak inceler. Nöropsikoloji tüm bu vakalara bilimsel açıdan yaklaşır. Beynin yapı ve fonksiyonlarının araştırılması da bu bilim dalı sayesinde olur. Özellikle beyinde meydana gelen bir hasar zihinsel davranışlarda bozukluklar meydana getirir. Oldukça gizemli bir yapı olan beyinde gerçekleşen her türlü değişiklik dikkatli bir şekilde ele alınmalıdır.

Nörologlar beynin yapısı ile fonksiyonlarında meydana gelen her türlü hasarları ayrıntılı bir şekilde incelerler. Buna göre de önlem alırlar. Çünkü beyinde meydana gelecek bir tahribat doğrudan sinir sistemini etkileyebilir. Bu da önemli davranış bozuklukları olarak kendini gösterir. Bazı durumlarda meydana gelen zihinsel ve fiziksel işlev bozukluklarının temelinde beyindeki bu hasar yatabilir. Nörologlar beyinde gelişen bu hasarları ortadan kaldırmak için çeşitli yöntemler deneyebilirler. Bu yöntemler ile uygun tedavi belirtilerek hastalıklara ve tahribatlara karşı erken önlem alınır.

Beyinde gerçekleşen hasarların hangi bozuklukları yarattığını anlamak için, bazı testler yapılır. Bu yapılan değerlendirme testleri ve hasta muayenesi sonucunda kesin tanı konulur. Bunun için Nöropasikolojik testler uygulanarak kişilerin zihinsel farklılıkları da tespit edilmeye çalışılır. Nöropsikolojik testler sonucunda bu görüşmeyi içeren değerlendirme raporları tanı konulmasında oldukça etkilidir. Nöropsikoloji rahatsızlıklarını detaylı bir şekilde incelemek hastalarda tanıyı daha erken ve kesin bir şekilde ortaya koymayı sağlar. O nedenle oldukça dikkatli olmak da gerekmektedir. Bu sayede doğru tedaviler uygulanır.

Bazı insanlarda beyin ve sinir sisteminde meydana gelen bozukluklar için yapılan değerlendirmeler çok önemlidir. Bu değerlendirmelerin sonuçları da ayrıntılı bir şekilde ele alınmalıdır. Bu kapsamda yapılan testlerin sonuçları doğru teknik ile yorumlanır. Sonuçlar ile ilgili görüş alınması için bu sonuç ilgili kişilere de yönlendirilir. Sonuçlara göre doğru tanı konulduktan hemen sonra doğru bir tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Bu kapsamda hastanın yaşam şekli, zihinsel fonksiyonlarının gidişatı da oldukça önemlidir. Tedaviler de tüm bu unsurlar göz önünde bulundurularak uygulanmalıdır.

Nöropsikolojik değerlendirmeler bazı zamanlarda istenebilir. Özellikle büyüme çağındaki çocuklarda yaşanan zihinsel ve sinir sisteminde oluşan bozukluklar dikkate alınmalıdır. Konuşma konusunda gecikme yaşayan çocuklar, akademik sorun yaşayan ve davranış bozukluğu olan çocuklar da mutlaka Nöropsikoloji uzmanına kontrole götürülmelidir.

Beyin zihin ve Nöropsikoloji konulu kitaplar ise şöyle:

  • David Eagleman – Beyin Senin Hikayen
  • Karısını Şapka Sanan Adam – Oliver Sacks.
  • Beyindeki Hayaletler – V. S. Ramachandran, Sandra Blakeslee.
  • Incognito: Beynin Gizli Hayatı – David Eagleman
  • Descarts’ın Yanılgısı – Antonio R. Damasio

Editör: Zehra Garipli – 03.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Fatma Temel tarafından yazıldı

Makale YazarıEditör YazarListe UstasıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Türkiye’nin Milletlerarası Adı Değişti!

    Hangi Euphoria Karakterisin?