Hayalinizdeki işi bulmak istiyorsanız, kalabalığın arasından sıyrılmanız gerekir. İş gereksinimlerini karşılamak, iyi bir özgeçmişe ve birkaç iyi referansa sahip olmak yeterli değildir. Günümüzün rekabetçi iş piyasasında, iş arayanların kendilerini pazarlaması ve kariyerlerine başlamak için yukarıda ve ileriye gitmeleri gerekiyor. Bunu yapmanın en iyi yollarından biri çevrimiçi bir portföy oluşturmaktır. İyi bir çevrimiçi portföy ile geçmiş çalışmalarınızı sergilemek, deneyiminiz hakkında konuşmak ve favori projelerinizi paylaşmak için size daha iyi bir kariyer sağlayacaktır.
Portföyünüz kim olduğunuzu ve neyi sevdiğinizi temsil etmelidir. Her zaman bir özgeçmişe veya ön yazıya ne kadar bilgi koyabileceğiniz konusunda kısıtlanmış olsanız da, en iyi çalışmanızın bir portföyü size ayrıntılara girme ve tutkularınızı ve başarılarınızı paylaşma şansı verecektir. Portföyünüz iş geçmişinizi, aldığınız dereceleri veya sertifikaları ve projelerinizin örneklerini içerebilir.

Tabii ki, çevrimiçi portföyünüzü oluşturmak için doğru siteyi bulmak söz konusu olduğunda, tek bir seçenek herkese uymaz. Sektörünüze bağlı olarak, farklı işlevler isteyeceksiniz. Örneğin, grafik tasarım alanında çalışıyorsanız, oldukça görsel bir web sitesi düzeni isteyeceksiniz. İçerik veya pazarlama alanında çalışıyorsanız, blog gönderilerinize ve makalelerinize bağlantı verebilmek isteyeceksiniz.
Bu nedenle, aramanızda size yardımcı olmak için sektöre göre çevrimiçi portföyünüzü oluşturmak için en iyi platformları bir araya getirdim. Hadi hep beraber bunlara göz atalım;
1. Geliştirme: Github
Bir geliştirici veya mühendis olarak bir iş arıyorsanız , muhtemelen becerilerinizi göstermek isteyeceksiniz. Bunu yapmanın kolay bir yolu, Github Pages üzerinde ücretsiz bir portföy oluşturmaktır. Bu, HTML, CSS ve JavaScript dosyalarını doğrudan Github deposundan alabilen ücretsiz bir barındırma hizmetidir.
Ödevlerinizi ve ders çalışmalarınızı, bağımsız projelerinizi ve araştırmaları tekrarlamanın akıllıca bir yolu. Portföyünüzü ziyaret edebilecek teknik bilgiye sahip olmayan kitlelere ne yaptığınızı açıklamak için bazı blog gönderileri oluşturmak da iyi bir fikir olabilir. Ancak, geliştirme projelerinizi başlangıçta Github gibi bir sitede bulundurabilirsiniz ancak daha profesyonel görünmek için sizi gerçekten farklı kılacak şeyin, web geliştirme becerilerinizi gösteren, kendi kendine barındırılan bir kişisel web sitesi olduğunu unutmamak gerek.
2. Veri bilimi: Datascienceportfol.io
Veri bilimi veya analitik alanlarında çalışıyorsanız, bilmeniz gereken bir portföy web sitesi vardır: datascienceportfol.io. Adının tam olarak söylenmesi zor olsa da (😂) bu site, tüm veri projelerinizi tek bir yerde birleştirmenin en kolay ve en ustaca yoludur. Datascienceportfol.io’da her önemli proje için belirli bölümler oluşturabilir ve bunları tamamlamak için kullandığınız ilgili becerileri etiketleyebilirsiniz. Ayrıca, işe alım görevlilerinin daha fazlasını öğrenebileceği Github’a kolayca bağlayabilirsiniz. Basit ama etkili bir site.
3. İçerik ve pazarlama: Wix
Wix, WordPress’e benzeyen bir web sitesi oluşturma platformudur. Site, özellikle portföylere özel olarak tasarlanmasa da, aralarından seçim yapabileceğiniz, kolayca özelleştirilebilen yüzlerce harika portföy şablonuna sahiptir.
Wix’in en iyi özelliklerinden biri de, önemli makalelere veya blog gönderilerine bağlantı verebilmenizdir. Ayrıca katıldığınız önemli projeleri detaylandıran farklı bölümler de oluşturabilirsiniz. Sonuçları ve üzerinde çalıştığınız KPI’ları paylaşmak mümkündür. Wix ayrıca 7/24 destek ile birlikte gelir ve ücretsiz veya premium paketler arasında seçim yapabilirsiniz.
4. Tasarım: Behance
Yaratıcı bir alandaysanız, muhtemelen Behance’i duymuşsunuzdur. Bu ücretsiz çevrimiçi portföy oluşturucu, UX/UI tasarımcıları, fotoğrafçılar, sanatçılar ve grafik tasarımcıları dahil olmak üzere milyonlarca yaratıcı profesyonel tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.
Behance’in kullanımı son derece kolaydır. Geçmiş ve güncel projelerinizi yükleyebilir, sosyal medya kanallarınıza bağlanabilir ve hatta çalışmalarınızı kaç kişinin görüntülediğini görebilirsiniz. Site çok büyük bir dijital topluluğa sahip olduğundan, adınızı orada duyurmanın harika bir yolu. Takipçiler mevcut projeleriniz hakkında geri bildirim bırakabilir ve işe alımcılar genellikle şirketler yetenek bulmak için kullanır.
5. Fotoğraf ve videografi: Squarespace
Squarespace , görüntüleri ve videoları göstermek için mükemmel bir web sitesidir. Ayrıca, bu sitenin ana avantajlarından biri, yeni başlayanlar ve önceden kodlama bilgisi olmayan kişiler için pratik olarak özel olarak hazırlanmış olmasıdır.
Tamamen özelleştirilebilir, web sitesinin sürükle ve bırak özelliği, portföyünüzü mükemmel görünene kadar ince ayar yapıp özelleştirebileceğiniz anlamına gelir. Resim veya galeri blokları, sosyal medya bağlantıları, e-ticaret sitesi ve hatta randevu planlaması gibi özellikleri kolayca ekleyebilirsiniz. Sitenin kullanımı ücretsiz olmakla birlikte, Squarespace ayrıca premium üyeliğe yükseltmenize de olanak tanır.
Siz bu siteler hakkında ne düşünüyorsunuz ?
Editör: Zehra Garipli – 03.10.2022
Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!
Bilgilendirici bir paylaşım olmuş teşekkürler
Tercih edilebilir, pratik görünüyorlar. 🙂