içinde ,

Christian Hopkins’ın Hikayesi ve Depresyon Tasviri

29 yaşındaki fotoğraf sanatçısı, sürrealist anlayışla yaklaştığı fotoğraf serisinde depresyonu tasvir edip kendisiyle olan savaşını bizlere anlatıyor..

Christian Hopkins, çarpıcı ve akıldan çıkmayan bir dizi fotoğraf serisinde kara bir depresyon bulutunun içinde yaşamanın nasıl bir his olduğunu yansıtmış. Amerikalı sanatçı, fotoğrafçıya 16 yaşındayken kendisine koyulan depresyon teşhisi sonrasında başladığını söylüyor. Ayrıca hayatındaki dönüm noktasının hastalığı süresince düzenli olarak gittiği sanat terapileri olduğunu belirtiyor.

Yaşadığı bunalımının nasıl olduğunu hiçbir zaman kelimelerle anlatamadığını ancak fotoğraf aracılığıyla kendimi ifade ettiğini söyleyen sanatçı, fotoğraf çalışmalarında depresyon hastalığının onun üzerindeki etkisini anlatıyor.

Christian Hopkins’ın depresyon tasviri yaptığı bazı fotoğraf çalışmaları

Hopkins verdiği bir söyleşide “Hayatım boyunca, savaştığım bu şeytanlara sahip oldum, sadece kontrol edemediğim gerçekten olumsuz düşüncelere sahip oldum” dedi. Ayrıca ‘Ne zaman anlatmak zorunda kalsam söyleyecek bir şeyim yoktu ama görüntülerim vardı, kendimi fotoğraflarla ifade etme, depresyonumla savaşma yollarım vardı.” ifadelerini kullandı.

Aslında Hopkins’in fotoğrafla tanışması sanat terapilerinden öncesine de dayanıyor. Lise zamanında annesiyle gitmiş olduğu gezilerde ilk olarak fotoğraf çekmeye başlıyor. Hopkins o günleri söyle anlatıyor;

”Anlatabileceğim küçük hikayeler aramaya başladım. Sonunda dünyadaki gizli güzelliği arıyordum”.

Daha sonrasında depresyon hastalığına yakalanan Hopkins, durumunu “Birkaç ay sonra bir sabah uyandım ve hiçbir şey tatmin edici değildi, hiçbir şey bir anlam ifade etmiyordu, her şey kara bir boşluktu. Her şey o kadar anlamsız geliyordu ki, bitsin istedim. Basitçe söylemek gerekirse, kendimi öldürmeye çalıştım. Bunun için hiçbir sebep yoktu, hiçbir açıklama yoktu.’ diye açıklıyor.

Sanatçı, depresyon nöbetinden sonra intihar etmeyi deniyor ama bu konuda başarısız oluyor. Sonra bir dizi tedavi sürecine giren Hopkins, dönemin popüler sosyal medya sitesi Flickr’i keşfediyor. Bu da lise son zamanına geliyor. Burada fotoğraf sanatçılarını takip eden Hopkins, kendine özgü bir stil geliştiriyor. Fotoğraf çekmenin kendisini rahatlattığı söyleyen sanatçı, bu durumu ”Görebilmek için hissettiğim bir duyguyu yaratırdım. Sayfaya çıktıktan sonra artık kafamda değildi ve bu inanılmaz derecede rahatlatıcıydı” diye açıklıyor. Ayrıca ”Ne zaman belirli bir duygu tarafından kontrol edildiğimi hissetsem, o duyguyu kafamdan çıkarıp bir fotoğrafa hapsedene kadar düzgün düşünemez veya konsantre olamazdım”. diye ekliyor.

Christian Hopkins, manipülasyon tekniğini kullanarak fotoğraf çalışmalarına devam ediyor ayrıca çalışmış olduğu portre fotoğrafları da mevcut. Aşağıya kendisine ait web sitesini bırakıyorum. Çalışmalarına göz atmak isteyenler olabilir…

Editör: Zehra Garipli – 03.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Fatih Düz tarafından yazıldı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Grimes Kardeşler’in Katili Kim?

    Habil İle Kabil