içinde

Hangi Meslek Bana Uygun?

Hayatımızı idame ettirebilmek, ihtiyaçlarımızı karşılayabilmek için tabii bir de çok zengin değilsek, çalışmamız ve bir meslek sahibi olmamız gerekir. Okul hayatımız başlar başlamaz, ailemiz ile birlikte mesleki kaygılarımız da başlar.

Özellikle lise hayatımız ve üniversiteye hazırlık dönemi hangi bölümü okusam…? Kolay iş bulabilir miyim? Ailem doktor olmamı istiyor, ben ise konservatuvar okumak istiyorum? Ya işsiz kalırsam Ne yapacağım ben şimdi..? gibi sorular ile bir hayli zor ve stresli geçer.

Bir çoğumuzun yaşadığı sorun şu; okul hayatı bir şekilde biter ve üniversite sınavına gireriz. O kadar çok işsiz kalırsam, ya ailemin emekleri boşa giderse, ya bana kızarlarsa, elalem ne der? baskısı ile sınava hazırlanıp giriyoruz ki? Potansiyelimizin altında bir sonuçla, puanlar neye yeterse o bölümü okuyup, o alanda iş bulunca kendimizi şanslı sayıp hemen işe başlıyoruz. Çünkü okuyup, hatta ikinci, üçüncü üniversite okunsa bile işsiz kalınma ihtimali var, ne yapabilirim ki ben diyoruz.

 

 

Peki bu durumda sadece ülke şartları, eğitim sistemi mi suçlu..? Bu durum her zaman herkes için böyle mi olur, ya da olmak zorunda mı? Çözüm yok mu..?

Eğitim sisteminde, ailemizde ülke şartlarında sorunlar olabilir. Ama, sadece buna sığınmak, şartlar müsait değildi ondan olmadı demek; bahane üretmek anlamına gelir  ve bahane üretmenin de kimseye faydası yoktur. O zaman çözüm nedir? Başarılı olanlar, okuduğu bölümü isteyerek okuyup, istediği meslekte çalışanlar nasıl başardılar bunu..? Maddeler halinde sıralayacak olursak;

Başta bilinçli anne baba olmak, çocuğumuzu çok iyi gözlemleyerek ilgi alanlarını eğilimlerini yeteneklerini keşfetmek.

Bu alanlarda neler yapılabilir, hangi bölüm hangi meslek daha uygun, çocuğumuzun da görüşlerine önem vererek, okulda öğretmenleri ile iletişim halinde olarak çocuğumuzu doğru yönlendirmek ve destek olmak.

Çocuklarımıza stres ve baskı yapmaktan, sınavı hayatın sonuymuş gibi göstermekten kaçınmak.

Çocuklarımızı planlı programlı çalışmaya teşvik etmek ama sosyalleşmesine ve hobileri ile uğraşmasına müsaade etmek.

Şayet; yetişkin bir bireysek ve kendimize uygun mesleği belirleyeceksek; kendimize sormamız gereken doğru sorular şunlar;

  • Ben neleri yapmaktan keyif alıyorum?
  • Ben ne yaparken zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorum?
  • Ben hangi konularda yetenekliyim??
  • Hangi yönlerim güçlü? Hangi yönlerim zayıf?
  • Bir mesleği yaparken hangi zorluklar benim için katlanılabilir?

Bu sorulara cevap verdikten sonra, bu cevaplara uygun mesleği araştırıp bulup, o mesleği yapabilmek için ne gerekiyorsa, planlı ve kararlı bir şekilde çalışıp, yapmalıyız.

Arkadaşlar, farkındalık ve kendimizi keşfetmek çok önemli gerçekten. Umarım yazım sizin için faydalı olmuştur. Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.

Editör: Zehra Garipli – 03.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Fatma Temel tarafından yazıldı

Makale YazarıEditör YazarListe UstasıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Tarot | Günün Kartı Dünya

    Rusya, Finlandiya'nın Gazını Kesti!