içinde

Zihin Haritası İle Beynimize Yolculuk

Harita, yeryüzünün belli bir ölçeğe göre küçültülerek kağıda çizilmesidir. Bizler bu sayede gideceğimiz yerleri kolay bir şekilde kağıt üzerinde görebiliriz. Harita aynı zamanda Kuşbaķışı bakabilmek demektir. Haritalar sayesinde, aynı anda birçok yeri ve özelliklerini kağıt üzerinde görebiliyoruz. En önemlisi de, çevremizi ve dünyamızı daha iyi taniyabiliyoruz.

Siyasi Haritalar, fiziki haritalar, dünya haritası, şehir haritaları hatta define haritası…

Peki zihin haritası olur mu..? Son yıllarda duyduğumuz, hatta belki de birçogumuzun hala duymadığı bilmediği bir kavram.

Zihin haritası; anahtar kelimeler ile şekiller çizerek,  not tutma tekniği olarak ortaya çıkmıştır. Bu çalışma, Dr.Gordon Hove ve arkadaşları tarafından yaptıkları araştırmalar sonucunda ortaya çıkmış.Daha sonra bu sistem daha kapsamlı ve kullanışlı bir hale gelmiş. Aslında zihin haritası; beynimizin potansiyelini keşfetmek için anahtar kelimelerle zihnimize yaptığımız bir yolculuk…

Zihin haritaları hangi amaçlarla kullanılır?

  • Kişisel (günlük,haftalık,aylık,yıllık) planlamalarda
  • Ders çalışırken not almada
  • Problemleri çözmek için alternatif çözümler ararken
  • Yeni fikirler, projeleriniz üretirken.

Zihin haritaları, az zamanda çok iş yapmak, daha sistemli planlı olmamızı sağlar. Aynı zamanda hayal gücümüzü geliştirir ve yaratıcılığınızı tetikler. Bir başka faydası da hayallerimizi ve amaçlarımızı gerçekleştirmek için daha iyi konsantre olmamızı sağlar.

Zihin haritaları nasıl yapılır?

  • Bunun için arkadaşlar öncelikle bir tema,konu düşünüp sayfanın tam ortasına yazıyoruz.
  • Ana fikrin alt temalarını belirleyip, merkezden bunlara da oklar çiziyoruz. Bu alt temaların, her biri içinde enaz 2 ana nokta düşünüp, bunlar arasında da dallar oluşturuyoruz.
  • Çok kısa ifadeler ve hatta tek kelime olsun.
  • Düşünceyi çağırmak ve mesajı daha akılda kalıcı kılmak için resimler ekliyoruz.

Hepsi bu kadar…Çok zor kim uğraşacak? dediğinizi duyar gibiyim. Buarada , hazır zihin haritalama yazılım programları da mevcut. Hangi yöntemi tercih ederseniz, artık size kalmış. Düşünün ki…bu sayede, hayatınız kolaylaşacak, daha planlı ve verimli olabileceksiniz. Sadece, bir kalem ve kağıtla belki de hayallerinize ulaşabileceksiniz. Sizce de bu kadarcık zahmete değmez mi…?

Editör: Zehra Garipli – 13.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Fatma Temel tarafından yazıldı

Makale YazarıEditör YazarListe UstasıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Tarot | Günün Kartı Mahkeme ve 4’lü Serisi

    Türkiye-Suudi Arabistan Ticari İlişkilerinde Beklenen İvme Yakalanabilecek Mi?