içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem

19 Mayıs: Atatürk’ün İkinci Doğum Günü

Bir hüzün geldi geçti vuslatımdan,
Şekvacı olmadı yorgun başından
Lezzet-i şinasiydi sunduğu kahve fincanından
İzmihlal -i mümkün değil sızlayan vicdanımdan.
Varsın çeksin bu dimağ unutmaz seni
Kimse dolduramadı yürekteki yerini
Bir kadeh gibi sunmuştun ölümsüz sevgini
Çaresiz yürek nedendir, bilmedi kadrini.
Terk-i hayat ne der, bilemem amma,
Bir ümmid-i hayaldir buluşmak orda.
Dilerim sübut bulur, kanayan yara da,
Aşk-ı muhabbet biter mi cennet-i alâda.
İçsemde bir kadeh hayat iksirinden,
Zamansız ayrıldım, bilinsin fikriye’den.
Bıkmadım ki doyayım o narin ellerinden,
Ümmid-i aşkım saracak cefakâr teninden.

Bugün büyük Atatürk’ün ve vatanımızın doğum günü, 19 Mayıs 1919! Yazımın girişindeki şiir, Mustafa Kemal Atatürk’ün bir şiiri, bugün onun kahramanlıklarından bahsetmeyeceğiz, onun insanlığından, insan olan Mustafa Kemal Atatürk’ten bahsedeceğiz, evet o bir devlet adamı, evet o bir kahraman, evet o bir ulusu yeniden dirilten deha, ama ötesinde sevilen ve seven bir insan.

Milletini sevdiği gibi kendisine aşık bir kadını da sevdi. Yukarıdaki şiir onun güzel kalbinden süzülen ‘ümidi aşkım şiiri’ çok az bileniniz vardır Fikriye Hanım Atatürk’ün ilk ve son aşkıdır, ancak evlenmeleri vuku bulmamıştır, çünkü savaş yıllarında ona kol kanat geren bir ailenin donanımlı bir kızıyla evlenmek zorunda kalmıştır.

Latife hanım diğer adıyla Lütfiye hanım! Lütfiye hanım da donanımlı bir Türk kadınıdır. Atatürk’ün kadın devrimlerini yaparken başvurduğu yardımcıdır ve milletvekilliği de yapmıştır. Atatürk, seven, sevilen kol kanat geren bir aile reisiydi, annesini kırmamak için yaptığı evlilik büyük aşkına mağlup olmuş ve kısa sürede Latife hanım’dan ayrılmıştır. Latife hanım da Atatürk’ün hatırasını ömür boyu saklamış ve onu çok güzel temsil etmiştir.

Kitaplarda geçen bir aşktı Atatürk’ün aşkı! Önce Fikriye hanımla başlamış, Fikriye hanımın ilgisiyle beraber Atatürk’ün sevgisi doruklara çıkmıştı, girişte almış olduğum şiirin satırlarında Atatürk’ün duygu yüklü coşkunluğunu görmektesiniz!

Siz mezarı başında bir beyaz ipek mendile akıttığı gözyaşlarını şemsiye biçiminde sevgilisinin mezarına çiçek gibi atan bir aşık gördünüz mü? İşte o aşk böyle bir aşktı.

Atamızın doğum gününde onun bu yönünü tanıtmak için kaleme almış olduğum makalede, merak edenleriniz ayrıntıları Google arama motoruna; ‘Atatürk- Fikriye hanım'”, “Atatürk Latife hanım” yazarsanız ayrıntılara ulaşırsınız. Vatanımızın ve Atamızın doğum günü kutlu olsun.

Editör: Zehra Garipli – 13.08.2022

Rapor Et

Usta

Prof.Dr. M.Fatih Çam tarafından yazıldı

Makale YazarıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Türkiye-Suudi Arabistan Ticari İlişkilerinde Beklenen İvme Yakalanabilecek Mi?

    Türkiye'nin Veto Adımı Dünyada Manşet!