içinde

Ön Yargıların Kurbanı Olan ‘Kenevir’ Bitkisi

Devletin izni dahilinde ülkemizde üretiminin serbest olacağı kenevir bitkisi aslında nedir, sorusunun cevabını siz okurlarımız için araştırdık.

Kenevir denince insanların aklına genellikle; toplumda ‘Marihuana’ olarak bilinen, insana sarhoşluk ve keyif veren uyuşturucu maddesi geliyor. Çünkü Marihuana, kenevir bitkisinin yaprak ve tohumlarından elde edilmektedir. Ama bu durum, kenevirin tam anlamıyla uyuşturucu maddesi olduğu anlamını taşımıyor.

Devletin izni dahilinde ülkemizde üretiminin serbest olacağı kenevir bitkisi aslında nedir, sorusunun cevabını siz okurlarımız için araştırdık. Hazırsanız okumaya başlayabiliriz…

Kenevir nedir?

Anavatanı Orta Asya olan kenevir; Isırgan otu familyasında yer alan ‘Cannabis’ adında bir bitki türüdür. Ortalama 1-2 m arasında uzunluğa erişen bu bitki, kimi zaman 3,5 m yüksekliğe kadar uzayabiliyor. Görünüş bakımından insan elini andıran kenevir; parmak kalınlığındaki yapraklara ve diğer bitkilerden farklı keskin bir kokuya sahiptir. Aynı zamanda cinsiyeti olan bir bitkidir. Dişi ve erkek olarak iki türü vardır. Uyuşturucu madde olarak anılmasına sebep olan dişi kenevirdir.

Birçok üretim sektöründe hammadde işlevi görüyor

Kenevir, yapısı ve kimyasal özellikleri gereği üretim sektöründe farklı alanlarda hammadde olarak kullanılıyor.

Sap kısmında barındırdığı lifler sayesinde ip ve kumaş yapımında kullanılan kenevir; aynı zamanda hamurumsu hale getirilebilmesinden dolayı, kağıt yapımında aktif olarak kullanılmaktadır. Bu durum, ciğerlerimiz olan ormanlarımızın daha az tahrip edileceği anlamına geliyor. Aynı zamanda kenevirin üretmiş olduğu oksijen oranı, ağaçlara göre çok daha yüksektir. Bir dönüm kenevir ekili arazi, ortalama 25 dönümlük bir orman kadar oksijen üretmektedir. Havadaki zararlı gaz ve türevlerinin temizlenmesine yardımcı olan bir bitkidir. Kenevir tohumu, içerisinde bulunan mineral ve zengin vitamin çeşitleriyle; sağlık sektörünün de en önemli hammaddesi olma görevini üstleniyor.

 

Kenevirin kullanıldığı bazı alanlar:

  1. Kağıt
  2. İp ve kumaş
  3. Tıbbi ilaç sektörü
  4. Ahşap ve mobilya sektörü
  5. Natural yağlar
  6. Gıda
  7. Yalıtım malzemeleri

ve daha birçok farklı malzeme yapımında kullanılmaktadır.

 

Toplumumuzda ön yargılarla yaklaşılan kenevir; devletin denetim mekanizmaları çerçevesi içinde üretildiği takdirde, insanlığa daha fazla hizmet edeceğe benziyor. Kenevir, ilerleyen günlerde hakettiği itibarı tekrar kazanacaktır.

Atilla Kaplan

Editör: Zehra Garipli – 13.08.2022

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Tarot | Günün Kartı Güneş

    Süpernova Patlamasından Doğan Bir Yıldız: Evrenin Anka Kuşu… Nötron Yıldızı Hakkında Bilmediğiniz 10 Gerçek