içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı

Bitkisel Tütsü Çeşitleri ve Faydaları

Şifalı otlar eski zamanlardan beri birçok farklı şekillerde kullanılmıştır. Çay olarak demlenmiş, ilaç olarak kullanılmış, baharat olarak yemeklere katılmış veya doğrudan tüketilmişlerdir. Tabi ki hepsinin bedensel olarak bize birçok şifası vardır. Bu alanların dışında bitkiler kurutularak tütsü olarak da kullanılmıştır. Buradaki amaç ise bulunduğumuz yerin enerji alanını ya da kendi enerji bedenimizi temizlemektir. Her bitkinin kendince farklı faydaları bulunmaktadır. Gelin bitkisel tütsü çeşitlerine ve faydalarına yakından bakalım. 😊

ADAÇAYI:

Adaçayı kullanılan en eski tütsü türlerinden biridir.  İnanışa göre adaçayı yakmak nazarı, negatif enerji ve varlıkları ortamdan uzaklaştırmaktadır. Stresi yatıştırmaya ve uyku kalitenizi arttırmaya da yardımcı olmaktadır. Kendi bedeninizi ve özellikle bedenin arka sırt ve omuz kısımlarını tütsülemenizi öneririm. Çünkü tüm negatif enerjiler daha çok buralardan gelmektedir. Bu işlem sonrası kendinizi daha hafiflemiş hissedeceksiniz.

ÜZERLİK:

Üzerlik tütsüsü özellikle Anadolu coğrafyasında çokça kullanılmıştır. Halk arasında nazar otu olarak da bilinmektedir. Adından da anlaşılacağı üzere yaşam alanlarındaki nazar ve düşük frekanslı enerjilerin etkilerinden koruduğuna inanılmaktadır. Eski Mısır döneminde kullanıp ortamdaki kötü enerjiyi dağıtarak daha çok başarı ve sağlık getirdiğine inanılırmış.

DEFNE YAPRAĞI:

Defne yaprağı genelde yemeklerde kullanılsa da tütsü olarak yakmanın birçok faydası bulunmaktadır. Bolluk, bereket ve iyi şans için yapılan tüm ritüellerde mutlaka defne yaprağına yer vardır. Ekstra olarak yanarken dumanından çıkan yararlı maddeler sayesinde depresyon, kaygı bozukluğu ve uyku problemlerine de iyi geldiği bilinmektedir.

TARÇIN:

Tarçın bolluk ve bereket ritüellerinin vazgeçilmezlerindendir. Tarçın yakmak aynı zamanda odaklanmayı arttıran bir etkiye de sahiptir.

LAVANTA:

Lavanta tütsüsü ilk olarak ortama güzel bir koku yaymaktadır. Meditasyon ve şifa çalışmalarında da çokça kullanılmaktadır. Ortamda sakinlik ve ferahlık hissi uyandırır. Uzak doğuda uyku, stres, migren ve depresyon terapilerinde kullanılmaktadır.

GÜL:

Gül frekansı en yüksek bitkidir. Gül tütsüsü sevgiyi ve romantizmi de simgelemektedir.  Sinir, öfke gibi negatif duyguları yatıştırıcı etkisi bulunmaktadır. Aynı zamanda gül tütsüsü kişisel enerjinin artmasında da etkili olduğuna inanılır.

Bitkisel tütsüleri ısıya dayanıklı yanmayan tüm kaplarda yakabilirsiniz. Fakat bazı inanışlarda (şamanik) tam bir tütsüleme işlemi olması için istiridye tütsülüklerde yakmanız önerilir. Bunun sebebi ise dört elementi aktive etmek içindir. Bitkisel tütsü toprağı, kullanılan ateş doğrudan ateşi, istiridye tütsülüğü su elementini ve son olarak bir kuş tüyü ile yapacağınız dumanlama işlemi de hava elementini aktive etmektedir.

Tütsüyü yakma işlemi ise;

Tütsüyü veya tütsüleri bir kaba aldıktan sonra ateş ile (kibrit kullanılması öneriliyor) ucunu yakıp birkaç saniye sonra üfleyerek söndürebilirsiniz. Sonrası çıkacak olan duman ile kendinizi, evinizi, eşyalarınızı veya iş yerinizi arındırabilirsiniz. Bu işlemi yaparken kötü enerjilerin çıkması için bir camın mutlaka açık olması gerekmektedir. Son olarak külleri sakın çöpe dökmeyin. Toprağa veya camdan aşağı dökmeniz çok daha doğru olacaktır. Şifa olması dileğiyle. 😊

Editör: Zehra Garipli – 13.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Elif Çalışkan tarafından yazıldı

Makale YazarıÖncüYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Oturduğunuz Yerden Sanal Turlar Aracılığı İle Gezebileceğiniz Müzeler

    Ahtapotların Çiftleştikten Sonra Kendilerini Neden Yok Ettiğini Biliyor Muydunuz?