içinde

HavalıHavalı

Üçüncü Dünya Savaşı Çoktan Başladı

Türkiye Gündemini az çok takip eden herkes şunu çok iyi bilir. Medya piyasasında gerek televizyon gerek gazete gerekse internet yayınlarında yılda ortalama 30-35 kez 3. Dünya savaşı gündeme gelir. Her an başladı başlayacaktır. Bazen bir ülke liderinin başka bir ülke liderine yönelik sert sözleri üçüncü dünya savaşının fitilini ateşleyebiliyorken bazen de bir uçağın başka ülkenin kara sularında düşürülmesiyle üçüncü dünya savaşı başladı başlayacaktır. Başla… Başlaaa… ama bir türlü başlamamıştır. Başlamayacaktır da. Nacizane fikrim şu ki evet beklediğimiz büyük savaş bir türlü başlamayacaktır. Evet 3. Dünya savaşı öyle 1914 veya 1940’lardaki gibi topla tüfekle uçakla bombayla olmayacaktır. 3. Dünya savaşı zaten son 100 yıldır devam etmektedir. Hele ki son 10 yılda iyice şiddetini artırdı. Ülkemiz de bu savaştan zaman zaman ve çok da şiddetli bir biçimde nasibini alıyor.

Şimdi diyeceksiniz ki nerden çıkardın bunu sen şimdi hani nerede savaş hani nerede bomba… Bomba topraklarımızda değil fakat bomba ekonomide, bomba küresel piyasada, bomba teknolojide…. Savaş mı savaş da Otomotiv sektöründe, akıllı telefonlardaki yazılımlarda, borsada, yüksek mühendislik ve ilaç sanayisinde… Bak kardeşim şöyle bir örnekle durumu aydınlatalım. Avrupalı veya Uzak doğulu bir şirket kaliteli bir akıllı telefon üretiyor. Geçmişteki bilgi birikimi ile birlikte maliyet olarak 50 gram plastik 50 gram cam 50 gram demirden biraz da reklamdan oluşan bu az maaliyetli aleti seninle 8 ton domates karşılığında (fiyat bazında hesaplayınca) takas ediyor. 1 dakikada ürettiği (arge aşamasından bahsetmiyorum banttaki üretim süresi tahminimce 1 dakikadan daha kısa bile olabilir) ürünle senin 6 aylık emeğini takas ediyor. Sen 6 ay emek verip 10 kişi deyim yerindeyse kölelik yapıyorsun adama. Sence bundan daha büyük bir savaş olabilir mi yahu. Bir örnek daha verelim ki her şey daha da bir netleşsin. Mesela adam sana bir tane basit yani 2. Sınıf malzeme ve teknolojiyle donattığı c segment (mini aile arabası) bir araba satıyor sen ise karşılığında ona 160 ton portakal veriyorsun. Binlerce adamın binlerce dönüm topraktan elde ettiği ürünü banttan yarım saatte çıkan 1 buçuk tonluk bir demir yığını karşılığında veriyorsun. İşte biz buna sanayi ve teknolojinin gücü diyoruz. TEKNOLOJİ SAVAŞLARI var azizim. Bu savaş 3. Dünya savaşıdır. Seni köle gibi çalıştırıyorlar. Bu cephede çarpışmaktan belki de daha ağır bir yüktür benim gözümde. Adam ufak, basit bir yazılımla bile senin en pahalı şirketinden daha zengin hale geliyor. En basit örneği de Watsapp dediğin iletişim programı var ya ortalama 55 kişinin yönettiği o programın değeri tam 19 milyar dolar… Türkiye’nin şuanda en değerli şirketi olan Türk Hava Yolları 1933 ‘de kuruldu. Ortalama 23 bin çalışanı, 344 Uçağı var. Değeri ne mi? Yuvarlarsak 4 milyar dolar… Yani neredeyse 5 katı kadar değerli Watsapp… Ne kadar acı değil mi? Adam bir programla 87 yıllık dev gibi bir şirketin şirketin 5 katı daha değerli bir şirket olmuş. THY hepimizin gururu ona söyleyecek laf yok. Türkiye’nin havadaki elmasıdır onlar. Dünya standartlarının bi hayli üzerinde bir havacılık şirketinden bahsediyoruz. Onların değeri düşük değil. Yazılımın değeri yüksek. Peki şimdi soruyorum size savaşa gerek var mı Allah aşkına. Toprak fethetmek ve o topraklarda bin bir emekle tarım ve hayvancılıkla uğraşmak karşılığında programlama bilmeniz bile kat kat yeterli oluyor daha büyük bir zenginlik için şu milenyum çağında. Her şey para değil diyen kahramanlar çıkacaktır elbette. Ben size katılıyorum fakat anlatmaya çalıştığımız şey çok farklı. Umarım anlatabilmişizdir.

Sanayi ve teknolojinin yanında kısacık da olsa Borsa Savaşlarına da değinmekte fayda var. Madem içimiz karardı ben az daha karartmak istiyorum izninle.

Senin ithalatını yaptığın Avrupa ülkelerinin parası olan EURO mesela… Gece sen ayıcıklı pijamanla uyurken o yüzde 5 falan arttığında bile askıdaki pantolonunun cebinden paran gitmiş oluyor. Senin paran sabit kalıyor ama değeri düşüyor. Daha az satın alabiliyorsun.

Hem zaten rakamları savaştırmak varken neden bombalamanın riskine girsin ki kapitalizmi her yerde mesken tutmuş bu sömürgeci güçler?

Editör: Zehra Garipli – 13.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Katılımcı

Caner Arı tarafından yazıldı

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

      Tecrübenin Alevinde Yoğrulmuş Bir Yaşam Yolcusunun, Ders Niteliğinde Asil Dizeleri…

      Bu Gün Kaçmak İstiyorum